Actualitate

Ce semnificație are, de fapt, bradul de Crăciun? Tradiții și superstiții

Ce semnificație se ascunde în spatele obiceiului de a împodobi bradul de Crăciun? De ce împodobim bradul și nu un alt arbore?

 

 


Atunci când ne gândim la Crăciun, primele lucruri care ne vin în minte sunt bradul împodobit, cadourile de la Moș Crăciun sau masa plină de bunătăți. Dar care este adevărata semnificație a bradului de Crăciun? De ce oamenii îl împodobesc an de an?

 


Ce semnificație are bradul de Crăciun?

Crăciunul este sărbătoarea nașterii Domnului Iisus Hristos, o sărbătoare a liniștii sufletești, a păcii, dar și a cadourilor. Crăciunul este o sărbătoare plină de lumină, tradiții, semnificații și simboluri. Această sărbătoare este, poate, cea mai așteptată din an, o sărbătoare care ne umple sufletele de bucurie atunci când toți cei dragi se adună în jurul mesei pline de bucate alese.

Sărbătoarea Crăciunului este un motiv imens de bucurie și pentru copii, care așteaptă cu nerăbdare ziua în care se împodobește bradul, ziua în care merg la colindat și momentul în care Moș Crăciun apare în prag, încărcat cu darurile mult așteptate.


Bradul de Crăciun este o tradiție mai recentă în România, dar este, totodată, unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă. Dar ce semnificație are, de fapt, bradul de Crăciun? Se spune că bradul este un „pom al vieții”, pentru simplul fapt că acesta nu își pierde niciodată culoare verde. Și tocmai de aceea, el îl simbolizează pe Iisus Hristos, cel „veșnic viu”.

Bradul de Crăciun – Tradiții și superstiții

Bradul avea o importanță considerabilî pentru popoarele nord germanice, care considerau că acesta este un arbore. Și nu doar datorită faptului că nu își schimbă niciodată culoarea, ci datorită staturii sale verticale și a coroanei bogate. Împodobirea bradului își are originile în anul 1510, în Lituania. Mai apoi, obiceiul a fost preluat și de alte țări, inclusiv de România.


Acesta a fost împodobit, pentru prima dată la noi în anul 1866, în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, iar de atunci toți românii au preluat aceasta tradiție.

La început, bradul era împodobit cu fructe, flori de hârtie, bomboane sau biscuiți. În timp, și-au făcut loc fel și fel de ornamente strălucitoare, precum globulețele de sticlă, beteala sau instalațiile luminoase.


Există, de asemenea, obiceiul de a așeza în vârful bradului un înger care reprezintă binecuvântarea divină sau o stea, ce o simbolizează pe care care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Despre aceasta se spune că aduce mult noroc și duce la îndeplinire dorințele. Potrivit unei superstiții foarte vechi, dacă într-o casă nu este împodobit bradul. Este împiedicată sosirea primăverii și ghinioanele sau duhurile malefice vor începe să o bântuie.

Bradul de Crăciun – Tradiții și superstiții

Conform tradiției românești, bradul de Crăciun nu se aduce în casă și nu se împodobește decât în Ajunul Crăciunului. Pe de altă parte, britanicii obișnuiesc să împodobească bradul în prima zi a Postului Crăciunului. Americanii obișnuiesc să amplaseze bradul în casă imediat după Ziua Recunoștiinței, zi care este celebrată în a patra joi din noiembrie.

Pe lângă brad, creștinii pregătesc și așa numitele coronițe de Crăciun, pe care le agață pe ușile de la intrare. Acestea simbolizează sănătate și noroc, iar forma lor rotundă reprezintă veșnicia dragostei. O altă plantă care se folosește în case în preajma Crăciunului și a Anului Nou este vâscul. Se spune că această plantă este tămăduitoare, simbolizând armonia și pacea, în unele popoare. De asemenea, la trecerea în noul an, toate cuplurile trebuie să se sărute sub vâsc, pentru ca iubirea lor să fie trainică și puternică, până la adânci bătrâneți.

Bradul de Crăciun – Obiceiuri după sărbători

O superstiție occidentală spune că bradul de Crăciun nu trebuie să fie aruncat afară, la gunoi, pentru a nu atrage spiritele rele. Este indicat ca acesta să fie ars. În ceea ce privește ziua în care acesta trebuie despodobit, părerile sunt împărțite. Unii pretind că este bine ca acesta să fie păstrat în locuință doar până pe 31 decembrie, ziua Ajunului Anului Nou, înainte ca clopotele bisericilor să anunțe miezul nopții. În caz contrar, există riscul ca toate poverile și ghinioanele din anul trecut să te însoțească în noul an.

Unii catolici pretind că bradul de Crăciun trebuie să fie despodobit pe 2 februarie, cu prilejul sărbătorii Îmtâmpinării Domnului, în timp ce alții sunt de părere că bradul trebuie scos din casă pe 5 ianuarie, a cincisprezecea zi a Crăciunului sau pe 6 ianuarie, îndeosebi în Italia și țările latine, atunci când se sărbătorește Epifania ori Boboteaza.

Ultimele Stiri
abonare newsletter