Actualitate

Cum va arăta Crăciunul în 2020? Slujbe religioase cu număr mic de participanți, vacanțe școlare prelungite după sărbători

Cum va arăta Crăciunul în Europa anului 2020? Se recomandă slujbe religioase cu număr mic de participanți, vacanțe școlare prelungite după sărbători, reguli relaxate pentru călătoriile cu avionul. „Nu vrem să anulăm Crăciunul”

 

 


Sărbătorile de iarnă din acest an nu vor fi întocmai cum ne doream sau cum eram obișnuiți. Odată cu pandemia de coronavirus, lucrurile s-au schimbat constant în viața oamenilor și suntem nevoiți să ne adaptăm obiceiurile în funcție de situația epidemiologică în care ne aflăm la nivel global.

 


Cu toate acestea, se caută soluții pentru ca activitățile din această perioadă a anului să se desfășoare cât mai normal cu putință și să ne adaptăm cât mai ușor situației. Astfel, Comisia Europeană a pregătit un set de recomandări pentru statele membre ale Uniunii Europene, care pot ajuta la derularea cât de cât normală a activităților din perioada sărbătorilor de iarnă, în condiții de siguranță.

„Nu vrem să anulăm Crăciunul, vrem să îl facem mai sigur pentru toată lumea”, a declarat comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.


Recomandări pentru perioada sărbătorilor

Comisia Europeană le recomandă statelor membre să nu îi considre automat pe cei care călătoresc de sărbători ca având un risc mare de răspândire a infecției dacă nu au fost în contact cu un caz pozitiv, potrivit unui comunicat al executivului european.

În cazul ceremoniilor religioase, se recomandă evitarea organizării unor evenimente mari și utilizarea transmisiunilor TV, radio și online. Acolo unde ceremoniile sunt organizate, se recomandă utilizarea măștii de protecție și interzicerea cântărilor în comun.


De asemenea, se mai recomandă următoarele:

- impunerea de interdicții de circulație pe timpul nopții;
- servicii sociale pentru bătrânii singuri;
- interzicerea evenimentelor de masă și, în cazul unor excepții întemeiate, stabilirea clară a numărului maxim de participanți;
- stabilirea numărului maxim de participanți la adunări private;
- munca de acasă pentru minim 7 zile după sărbătorile de iarnă pentru a preveni infectarea la locul de muncă;
- prelungirea vacanței școlare după sărbătorile de iarnă pentru a preveni revenirea infecțiilor în școli după ce copii se întorc din călătoriile prlejuite de sărbătorile de iarnă.


Potrivit acestor recomandări, care nu au putere legală în statele membre, Comisia nu vrea să descurajeze călătoriile în UE cu avionul, arătând că numărul de infecții în rândul călătorilor e mai mic decât rata de infectare în rândul populației generale.

„Datele științifice prezentate astăzi de ECDC și EASA recomandă ca pasagerii curselor aeriene să nu fie tratați ca pasageri de mare risc când călătoresc între țări cu aceeași situație epidemiologică”.

Emil Boc a făcut și el un apel către toți clujenii afectați de pandemia de COVID-19

„Dragi clujeni, sper ca iluminatul deschis azi să vă aducă un pic de optimism și să trecem mai repede peste aceasta perioadă atât de dificilă! Vă rog să respectați în continuare măsurile dispuse de către autorități - distanțare fizica, mască, igienă - pentru a proteja sănătatea fiecăruia dintre noi precum și pentru a apăra locurile de munca!”, a transmis Emil Boc după aprinderea iluminatului în Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

Sărbătorile de iarnă, in izolare! Ce spun autoritățile despre adunările în familie

 

 


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter