Actualitate

Pensiile cresc din nou. Câți bani vor încasa bătrânii după noua majorare

Vești bune pentru pensionarii din toată țara. Ministrul Finanțelor a anunțat cu cât vor crește pensiile românilor din 2021.

 

 


Pensiile românilor vor creste în 2021 cu 8%, conform unor declarații făcute de Florin Cîțu, Ministrul Finanțelor. Asta înseamnă un plus la punctul de pensie, de aproximativ 100 de lei.

 


Majorarea din 2021 este cea mai mare din calendarul pregătit de Guvern pentru următorii 4 ani. Pensiile românilor ar urma să crească cu aproximativ 50% până în 2024. Ministrul nu a anunțat dacă majorarea de 8% va fi aplicată de la 1 ianuarie sau mai târziu.

Punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1.841 lei în 2024

Conform actualului plan lansat de Guvern, punctul de pensie ar urma să ajungă la 1.841 în următorii patru ani. Astfel, creșterea ar reprezenta o majorare de 400 lei a punctului de pensie. Creșterea pensiilor este una dintre cele mai dezbătute probleme în Guvern.  De altfel, România are printre cele mai mici pensii din Uniunea Europeană.


Pensia medie este de 1.436 de lei în România

Pensia medie în România este de 1.436 de lei. Totuși, în județe precum Cluj, Hunedoara sau Municipiul București, pensia medie se apropie de 2.000 de lei.

Cele mai mari probleme sunt în Botoșani, acolo unde un bătrân primește în medie 1.100 lei pentru munca desfășurată de-a lungul anilor.


Îmbătrânirea populației și migrația pun o mare presiune pe bugetul de stat alocat pensiilor. În prezent, media la nivel national arata că sunt 9 pensionari la 10 angajați. În București, raportul este de 5 la 10 în favoarea angajaților, asta în vreme ce în Giurgiu sunt 15 pensionari la 10 salariați.

Ultimele Stiri
abonare newsletter