Actualitate

Fanfara răsună în Piața Mihai Viteazu! Clujenii privesc de la distanță Parada de 1 Decembrie. FOTO

În Piața Mihai Viteazu are loc Ceremonia organizată în cinstea zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

 

Fanfara a răsunat în Piața Mihai Viteazu din Cluj-Napoca, cu ocazia Zilei Naționale a României.


 


În acest an, adunarea a fost una restrânsă, din cauza pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, clujenii care se aflau în trecere s-au oprit pentru a admira ceremonia de 1 Decembrie.

Evenimentul s-a desfășurat miercuri, de la ora 12, printre participanți numărându-se prefectul Clujului, Mircea Abrudean, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc dar și președintele Consiliului Județean, Alin Tișe și vicepreședintele CJ, Vakar Istvan.


Ceremonia a debutat cu prezentarea onorului pentru prefectul Mircea Abrudean. El a salutat militarii și și-a plecat capul în fața lor, apoi a citit mesajul premierului Ludovic Orban, după intonarea imnul național al României.

„Emil Boc: Avem nevoie de eroi obișnuiți pentru a învinge pandemia”

Primarul Emil Boc a transmis un mesaj de unitate și a vorbit despre actualele vremuri, dar a amintit că, acum 102 ani, națiunea română a reușit să depășească gripa spaniolă.


„Cu siguranță trăim cele mai complicate vremuri de după cel de-Al Doilea Răboi Mondial, pe timp de pace, dar așa cum națiunea română a reușit acum 102 ani, în plină gripă spaniolă, care a cauzat mai multe decese decât a cauzat Primul Război Mondial, națiunea română a răspuns prezent la momentul istoriei și au mers mai departe. Astăzi, noi trebuie să fim la fel de puternici cum au fost înaintașii noștri acum 100 de ani. Cineva spunea că democrația are nevoie de eroi obișnuiți, în fiecare zi, pentru a supraviețui. Și noi avem nevoie de eroi obișnuiți pentru a învinge pandemia. A fi erou în fiecare zi înseamnă a respecta aceste reguli pe care ni le recomandă specialiștii, igienă, distanțare fizică și purtatul măștii. Așa îi ajutăm pe cei din linia întâi, cei din spitale, cărora le aducem astăzi un omagiu și recunoștiință, pentru că ei sunt armata care ne apără de acest inamic invizibil, care este COVID-19”, a declarat primarul Emil Boc.

În continuare, s-au depus coroane de flori din partea Parlamentului României, Parlamentului European, Instituției Prefectului, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Județean și Diviziei 4 Infanteriei a Armatei, Gemina.


La ora 11.00, la Catedrala Mitropolitană, a avut loc Slujba de Te Deum, iar de la ora 12.00, la Monumentul Voievodului Mihai Viteazul, s-a desfășurat, în prezența oficialităților și a armatei, acordarea onorului, salutul Drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României și depunerea de coroane și jerbe, în conformitate cu prevederile Legii nr. 215/2016.

CITEȘTE ȘI:

1 Decembrie, Ziua Națională a României, sărbătorită fără public în Capitală. Cum se va sărbători la Cluj?

 

abonare newsletter