Actualitate

1 Decembrie, Ziua Națională a României, sărbătorită fără public în Capitală. Cum se va sărbători la Cluj?

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită marţi în ceremonie restrână, fără public, la Piața Arcului de Triumf din Capitală. Cum va fi celebrată la Cluj?

 

 


Ziua Naţională a României va fi sărbătorită marţi în ceremonii restrânse, fără public, din cauza măsurilor restrictive impuse de pandemia de coronavirus.

 


Pe 12 noiembrie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus, prin hotărârea adoptată privind prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României.

Totodată, și aprobarea organizării ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naţionale în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti cu participarea a cel mult 400 de persoane, precum şi în municipiile reşedinţă de judeţ, cu participarea a cel mult 100 de persoane, fără public şi cu respectarea mai multor măsuri.


Aceste măsuri sunt:

-purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii;
-dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spaţiul delimitat în care se desfăşoară ceremonia;
-menţinerea distanţei fizice de minimum un metru între participanţi şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană, acolo unde este posibil, precum şi delimitarea prin semne vizibile a perimetrului;
-aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2;
-efectuarea triajului observaţional şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care intră/ sosesc în spaţiul în care se desfăşoară ceremonia;
-durata ceremoniei este de maximum o oră.

În Bucureşti, aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale vor participa la ceremonia oficială în format restrâns, organizată la Arcul de Triumf.


1 Decembrie la Cluj: cu sau fără public?

La fel ca în cazul altor evenimente publice anterioare, manifestările de Ziua Națională a României se vor desfășura fără public și la Cluj. Vor exista măsuri sanitare care trebuie respectate cu strictețe, dar și distanțarea socială.

„Ne aflăm după mai multe luni în care eforturile făcute de noi toți pentru reducerea răspândirii pandemiei de COVID-19, au solicitat atât resurse fizice, cât și o imensă forță interioară pentru a învăța să fim aproape de ceilalți și să-i sprijinim, chiar și fără a fi prezenți fizic lângă aceștia. Punerea pe primul loc a grijii pentru sănătatea celor dragi în momentele dificile este un act de responsabilitate și curaj”, transmite Prefectul Clujului, Mircea Abrudean.


Desfășurarea ceremoniei de 1 Decembrie în Cluj-Napoca:

-La ora 11.00, la Catedrala Mitropolitană, va avea loc Slujba de Te Deum, urmând ca la ora 12.00, la Monumentul Voievodului Mihai Viteazul, să aibă loc, în prezența oficialităților, acordarea onorului,  salutul Drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României și depunerea de coroane și jerbe, în conformitate cu prevederile Legii nr. 215/2016.

-Ceremonia pentru celebrarea evenimentului se desfășoară în organizarea Instituției Prefectului - Județul Cluj, împreună cu Primăria municipiului Cluj-Napoca și a Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”.

„Suntem convinși că bucuria și mândria de a sărbători Ziua Națională a României vor fi la fel ca întotdeauna, chiar dacă în acest an evenimentul se va desfășura în alte condiții”, mai anunță Prefectul.

CITEȘTE ȘI:

Cascada Niagara va fi iluminată de culorile drapelului românesc cu ocazia zilei de 1 Decembrie

 

Primarul din Alba Iulia: „Cei care vor să vină la 1 Decembrie vor fi primiți cu drag”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter