Actualitate

Nopți portocalii la Cluj! Spectacolul de lumini îi supără pe localnicii din zona Cluj Arena

Luminile care se înalță spre cer de pe Cluj Arena provoacă adevărate „nopți portocalii” pentru clujenii din zonă.

 

 


„Nopți portocalii” la Cluj, pentru mii de clujeni care locuiesc în preajma Cluj Arena. Potrivit unei sesizări pe grupul de Facebook „Clujul Civic”, noua instalație care accelerează creșterea gazonului le dă bătăi de cap în nopțile în care este pusă în funcțiune.

 


Cu toate că imaginea surprinsă și postată pe rețelele de socializare de fotograful clujean Sergiu Răzvan este absolut spectaculoasă din punct de vedere vizual, care aduce parcă și cu temutul ținut Mordor din faimoasa trilogie Stăpânul Inelelor, clujenii spun că trebuie privite și alte aspecte.

Nopțile „portocalii” de la Cluj vor redeveni cândva „negre”?

„Vorbim de poluare luminoasă în continuă creștere, cu multiple efecte negative asupra sănătății. Mai ales în perioada asta, când avem ceață și nori la altitudine joasă, efectul e foarte pronunțat”, se arată în mesajul lui Mihai C., care pune și patru întrebări.


1) Va fi o imagine permanentă de acum încolo? Cerul negru (așa cum trebuie să fie el noaptea) va fi doar o amintire?
2) Se poate face ceva pentru a bloca lumina să difuzeze în sus/exterior? Să nu uităm că utilitatea ei se oprește „la firul ierbii”.
3) Cei care locuiți în zonă nu sunteți deranjați?
4) Ce facem cu deranjul asupra micii faune locale (păsări, veverițe) care probabil ar avea ceva de spus legat de asta, dar n-o pot face?

Reamintim că forul administrativ județean a achiziționat în urmă cu ceva timp un sistem ultramodern care accelerează creșterea gazonului. Luminatoarele pentru refacerea gazonului, un sistem de fotosinteză accelerat, au fost cumpărate inițial doar pentru jumătate din gazon, acoperind acum întreaga suprafață de joc.


CITEȘTE ȘI:

S-au aprins luminile la Cluj! Locurile în care poți să vezi instalațiile Lights On. FOTO


 

abonare newsletter