Actualitate

Jandarmii din Cluj „au spart” protestele avocaților stagiari. Organizator: „Vom protesta în fiecare zi până vom obține ceea ce am cerut”. FOTO/VIDEO

Avocații stagiari din toată țara au început protestele, ieri seară, în urma examenului de definitivat care s-a susținut pe data de 15 noiembrie.

 

 


 

Examenul a conținut 9 grile fără nicio variantă de răspuns, iar acest lucru a condus la nemulțumirea viitorilor avocați definitivi din România. Protestele au început aseară, 16 noiembrie, după ce un avocat stagiar la Baroul Cluj, Cristian Gîndac a inițiat o petiție împreună cu alți colegi  care au solicitat, în primul rând, anularea celor 9 grile.


Monitorucj.ro a discutat cu avocatul stagiar care a mobilizat zeci de stagiari din toată țara să iasă în stradă și să protesteze.

Zeci de stagiari în stradă- „Vreau un examen corect, legal și transparent”

„Noi protestăm în urma examenului de definitivat care a avut loc pe 15 noiembrie, anul acesta, la care subiectele au lăsa de dorit. Spun acest lucru pentru că efectiv și-au bătut joc de noi în cel mai drastic mod posibil”, spune Cristian Gîndac, avocat stagiar la Baroul Cluj, pentru monitorulcj.ro.


Regulamentul de examen prevede încă din anul 2016, faptul că întrebările pot avea un răspuns corect, două răspunsuri corecte, sau chiar nicio variantă de răspuns corectă. Cu toate acestea, din anul 2016 și până în prezent nu s-a aplicat varianta grilei fără niciun răspuns corect. A existat mereu cel puțin un răspun corect la fiecare grilă.

„Anul acesta au fost 9 întrebări fără nicio variantă de răspuns, ceea ce în mod evident a dus la un dezastru pe plan național al promovării examenului. Rata de promovare în acest an este sub 20%, din ce am reușit să discut cu colegii mei”, spune Cristian.


Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților (INPPA) are caracter de organizație neguvernamentală, care funcționează în cadrul și sub autoritatea Uniunii Avocaților din Romania.

Peste 1.000 de semnături pentru anularea celor 9 grile

După ce au aflat barmul, stagiarii au relizat că din cauza celor 9 grile, mulți dintre ei nu au reușit să promoveze examenul. Peste 350 de avocați definitivi au semnat petiția, susține Cristian.


„Am inițiat o petiție imediat după examen, pentru că în momentul în care am aflat  curpinsul baremului și ne-am corectat răspunsurile pe care le aveam pe ciornă, am observat că mulți dintre noi nu am promovat examenul. Eu cel puțin am reușit să fac 29 de puncte, iar pentru a promova îmi trebuia minim 30 de puncte”, spune Cristian.

De asemnea, pe lângă cele 9 grile fără variantă de răspuns, au existat și foarte multe greșeli în formularea spețelor, din punct de vedere legal.

„Oricum pe lângă cele 9 întrebări au fost mult mai multe nemulțumiri. Multe întrebări au fost incorecte din punct de vedere legal. Dacă vă uitați pe cod nu sunt așa cum le-au scris ei. Asta înseamnă că și modul de redactare este unul defectuos.Am avut 3 ore de examen, dar au fost puțin timp raportat la numărul de grile și la complexitatea spețelor, din prisma modului defectuos în care au fost concepute” afirmă stagiarul.

Decanul Baroului Cluj este alături de avocații stagiari

„Eu îi susțin pentru că au dreptate, este justificat să protesteze față de lipsa de previzibilitate a modului în care s-a desfășurat acest examen. Eu susțin anularea celor 9 grile, alte decizii urmează a fi luate de organele de conducere a profesiei”, a declarat Decanul Baroului Cluj, Flavia Maier, pentru monitorulcj.ro.

Înainte de examenul de absolvire directorul INPPA a dat o hotărâre prin care studenții aveau voie să folosească o legislație la examen (cod penal, civil, procedură civilă și penală), însă fără ca acestea să conțină ad notări. Prin ad notări se înțelege orice trimitere la legislație sau acte normative.

„Acea hotărâre ne-a arătat și de această dată, că suntem tratați ca niște oameni care nu merită un minim de bun simț și respect. Cu alte cuvinte, noi nu aveam voie cu niciun cod care există în momentul de față pe piață. Am făcut atunci o petiție, iar în mai puțin de 24 de ore au emis o altă hotărâre, prin care au remediat situația”, a adăugat avocatul stagiar.

Cristian susține faptul că și în 2018, la examenul de admitere pentru profesie, întrebările au fost neclare. S-au depus multe contestații, iar în primă fază au fost admise 3 sau 4 dintre ele. După un timp s-au admis încă trei contestații, însă fără să existe o procedură legală în acest sens.

Sute de stagiari cer demisia lui Dan Oancea!

Stagiarii cer și demisia directorului INPPA , Dan Oancea. În urma protestelor, astăzi se va organiza o Ședință Extraordinară în Comisia Permanentă.

„Toată activitatea INPPA , din punctul nostru de vedere nu este tratată cu seriozitate. Nu te învață absolut nimic acest institut. Este doar o pierdere de timp și de bani. Ar trebui să fie ceva care să te poată ajuta în carieră, nu ceva care să te facă să memorezi grile. Nu există o preocupare a acestui institut de a ne forma pe noi ca avocați”, spune avocatul stagiar.

Monitorulcj.ro a încercat să ia legătura cu directorul INPPA, Dan Oancea, pentru a-i oferi dreptul la replică, însă dumnealui nu a răspuns solicitărilor noastre.

Directorul INPPA Cluj și-a dat demisia astăzi!

Directorul executiv adjunct INPPA Cluj, Mircea Pop și-a dat demisia în semn de solidaritate față de avocații stagiari care au protestat.

„Am fost plăcut surprins că domnul director executiv INPPA Cluj și-a dat demisia în semn de solidaritate față de noi. Mi se pare un gest de bun simț, și mi se pare corect că și dumnealui conștientizează că acest examen a fost o bătaie de joc la adresa noastră”, a subliniat Cristian.

Dacă se anulează cele 9 grile, fiecare candidat va obține câte 9 puncte în plus, iar atunci foarte mulți dintre ei vor promova examenul.

„În primul rând ne interesează să se anuleze cele 9 grile, pentru că ne afectează pe toți cei care am susținut examenul. Iar despre demisia directorului INPPA, mi se pare un gest de bun simț din partea domnului Oancea, care trebuia să acționeze în secunda doi. Dacă dumnealui nu își dă demisia, eu cred că se va ajunge la demiterea lui”, a spus inițiatorul protestului.

Jandarmeria a oprit protestul în Cluj!

Protestele au fost oprite de jandarmi, deși aceștia au respectat toate măsurile de distanțare socială. Cu toate acestea, autoritățile au oprit protestele pentru că orice manifestație în public este interzisă în această perioadă.

„Deși am respectat măsurile de distanțare fizică, protestul s-a oprit. Noi de la asta am pornit, de la un protest pașnic. Suntem oameni în toată firea, avem o profesie care impune un respect față de noi, față de oameni și lege”, spune protestatarul.

Stagiarii anunță că nu se vor opri până nu vor opține ceea ce au cerut

„Vom protesta în fiecare zi până vom obține ceea ce am cerut în cuprinsul opoziției. Dacă vom fi sancționați, vom contesta. Este un proces verbal de constatarea contravenției. Avem și noi dreptul ca orice alt cetățean să contestăm, și nu văd de ce nu am face acest lucru”, spune Cristian pentru monitorulcj.ro.

Proteste în toată țara!

În Capitală au ieșit peste 100 de avocați stagiari în fața Curții de Apel București. În Timișoara au ieșit în jur de 50-70 de oameni.

„Se vor organzia proteste în fiecare zi până vom obține ceea ce am solicitat. Lucrurile astea se întâmplă în fiecare an și până acum lumea s-a complăcut în situații. Noi vom fi generația care va lua opoziție, și trebuie să schimbăm ceva pentru că lucrurile nu o iau într-o direcție bună”, a mai adăugat avocatul stagiar.

CITEȘTE ȘI:

Avocații stagiari din Cluj, București și Timișoara, foc și pară după examenul de definitivat: „V-ați bătut joc de noi!"

Ultimele Stiri
abonare newsletter