Actualitate

Parcul Central nu mai este considerat spațiu verde. O lege care dă liber la betonarea parcurilor a fost adoptată

Camera Deputaților a adoptat proiectul de modificare a Legii spațiilor verzi, una dintre schimbări fiind că „parcul istoric sau grădina istorică”, precum și „scuar sau parc de buzunar” nu se mai găsesc în categoria spațiilor verzi.

 

 


În ședința de plen de pe 13 octombrie, proiectul de modificare a Legii spațiilor verzi din intravilanul localităților a fost amendat, principala schimbare fiind că autoritățile locale vor putea permite construirea pe spațiile verzi proprietate privată, cu condiția ca Primăria să amenajeze în altă parte un spațiu verde cu o suprafață cu 10% mai mare.

 


O altă modificare nocivă este că „parcul istoric sau grădina istorică” precum și „scuar sau parc de buzunar” nu se mai găsesc în categoria spațiilor verzi și nu mai beneficiază de protecție. Pe listă se regăsesc Parcul Central din Cluj-Napoca, Parcurile Cișmigiu și Herăstrău din capitală. Proiectul de lege astfel modificat a fost aprobat de Camera Deputaților și trimis la promulgare.

„Terenurile încadrate în categoria spațiilor verzi care nu îndeplinesc criteriile de clasificare prevăzute la art. 4 și care au trecut în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice anterior intrării în vigoare a prezentei legi, autoritățile publice locale le pot schimba încadrarea urbanistică în baza documentațiilor de urbanism aprobate conform legislației în vigoare, cu obligația de a crea în unitatea administrativ-teritorială studiată, o suprafață de spațiu verde cu 10% mai mare decât cea a cărei încadrare se schimbă”, prevede un amendament aprobat.


Articolul 4 al Legii adoptate are trecute la categoria spații verzi doar următoarele: aliniament de arbori, baza sportivă sau de agrement, cimitirul verde, cordon forestier, grădina, grădină zoologică cu funcțiunea de spațiu verde, parc, parc de reconversie funcțională/de regenerare urbană, pădure urbană sau pădure parc, pepinieră, perdea forestieră de protecție, perdea de protecţie intravilană, seră, sistem plantat de separare și ghidare a carosabilului, terenuri umede, mlaştini, bălți, smârcuri-suprafețe de teren cu sol permanent sau periodic saturat cu apă, cu floră și faună caracteristică, zonă de campare.

Asociația Peisagiștilor cere președintelui să nu promulge legea

Asociația Peisagiștilor din România – AsoP (AsoP România) cere președintelui să nu promulge legea din următoarele motive:


- Excluderea categoriilor de spații verzi „parc istoric sau grădină istorică” precum și „scuar sau parc de buzunar” este deosebit de gravă, acestea ieșind de sub protecția legii din cauza unor erori materiale. Astfel, nu mai pot fi cuantificate ca spații verzi Parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău – aproximativ 80 ha), Parcul Cișmigiu (aproximativ 16 ha), Parcul Carol I (36 ha), Parcul Central din Cluj-Napoca (13 hectare), Parcul Nicolae Romanescu din Craiova (96 ha) și multe altele.

- Neintroducerea în lege a Anexei nr. 6 „Indicatorii specifici pentru categoriile de spații verzi” prin care se reglementează procentul de suprafețe construite în categoriile de spații verzi definite de prezenta lege, va permite construirea necontrolată în perimetrul spațiilor verzi deoarece, spre deosebire de varianta Legii nr. 24/2007 aflată în vigoare în prezent, textul de lege transmis spre promulgare nu mai conține nici o prevedere în acest sens.


- Noul act normativ introduce posibilitatea de a schimba destinația unor importante spații verzi aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice și juridice prin documentații de urbanism, la dorința autorităților publice locale, în contradicție cu alte măsuri stipulate în lege pentru astfel de cazuri atinge dreptul fundamental al populației la un mediu sănătos, drept garantat prin Art. 35 din Constituția României.

Emil Boc: „Voi apăra spațiile verzi cu orice preț”

Primarul Emil Boc a răspuns solicitării Monitorul de Cluj de a oferi o poziție cu privire la legea adoptată de Camrea Deputaților, spunând că va apăra toate spațiile verzi din Cluj „cu orice preț”.

„Trebuie să mă documentez. Voi apăra în continuare spațiile verzi cu orice preț”, a spus primarul Emil Boc.

CITEȘTE ȘI

Cluj-Napoca va avea încă 100 de hectare de parcuri, până în 2030. Investiții de peste 100 mil. euro în latura verde a orașului

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter