Actualitate

Arheologul Gheorghe Petrov reia căutările rămășițelor pământești ale lui Iuliu Maniu

Arheologul clujean Gheorghe Petrov va organiza o nouă campanie de căutare a osemintelor lui Iuliu Maniu, la Sighet.

Arheologul Gherghe Petrov reia căutărilor rămășițelor pământești ale lui Iuliu Maniu Arheologul Gherghe Petrov reia căutărilor rămășițelor pământești ale lui Iuliu Maniu

 

 


Arheologii care au căutat în mai multe rânduri rămășițele pământești ale marelui om politic interbelic au găsit o ultimă pistă, care ar putea aduce, de această dată, rezultatul sperat.

 


Campaniile de cercetare continuă la fostele închisori de la Periprava și Târgu Ocna, sub autoritatea Asociației Foștilor Deținuți Politici și cu sprijin financiar din partea Fundației „Doina Cornea”.

„Prima acțiune de căutare a rămășițelor pământești ale lui Iuliu Maniu a fost organizată abia în anul 2006. La Secția Parchetelor Militare din București au fost audiate vreo 13 persoane care mai trăiau atunci, în 2006, din personalul care a lucrat în anii ’50 la penitenciarul din Sighet. S-au verificat niște posibile variante unde ar fi fost el îngropat, în acel perimetru care astăzi este cunoscut sub denumirea de Cimitirul săracilor. Am fost chemat în calitate de arheolog medievist, având experiență în arheologie funerară. Au fost organizate două acțiuni succesive, una în iulie 2006, cealaltă la începutul lui noiembrie al același an, dar fără niciun rezultat pozitiv”, a spus arheologul Gheorghe Petrov, pentru Radio Cluj.


Gheorghe Petrov este arheolog la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. El a fost primul care, după 1989, a demarat o acțiune de căutare a rămășițelor pământești ale lui Iuliu Maniu.

Petrov, exclus din IICCMER

În cei zece ani cât a lucrat la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Gheorghe Petrov a descoperit rămășițele a zeci de luptători anticomuniști împușcați de Securitate în munți și a sute de deținuți politici care au murit în închisorile comuniste și au fost aruncați de cele mai multe ori în gropi comune. Tot sub autoritatea Institutului a condus Gheorghe Petrov și cele două campanii în care a căutat osemintele lui Iuliu Maniu.


La începutul acestui an însă, noua conducere a IICCMER a suspendat colaborarea cu arheologul care a investigat atrocitățile Securității comuniste și a oprit toate campaniile de căutare a osemintelor luptătorilor sau deținuților anticomuniști.

Campaniile de cercetare au continuat însă la fostele închisori de la Periprava și Târgu Ocna, dar sub autoritatea Asociației Foștilor Deținuți Politici și cu sprijin financiar din partea Fundației Doina Cornea.


Tot în această formă va organiza Gheorghe Petrov și cea de-a treia acțiune de căutare a rămășițelor lui Iuliu Maniu, dacă conducerea IICCMER își păstrează refuzul de a relua campaniile arheologice.

CITEȘTE ȘI

Cum au ordonat şefii Securităţii Cluj uciderea unui chiabur dintr-un capriciu

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter