Actualitate

Pesta porcină afectează România! Clujul pe lista județelor în care s-au înregistrat infectări

Pesta porcină africană dă mari bătăi de cap crescătorilor din România după ce în ultimele luni au apărut mai multe focare.

Pesta porcină afectează România! Clujul pe lista județelor în care s-au înregistrat infectări Pesta porcină afectează România! Clujul pe lista județelor în care s-au înregistrat infectări

 

 


ANSVSA a publicat un raport cu privire la număr de focare de pestă porcină prezente în România la ora actuală. Conform datelor oferite de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) reiese că pesta porcină evoluează în 40 de judeţe din România, iar în prezent sunt 525 de focare.

 


Din păcate, la fel ca și în cazul virusului SARS-CoV-2, nici pentru această boală depistată la porcine nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătății animalelor fiind respectarea condițiilor de biosecuritate.

Clujul și alte 35 de județe afectate de pesta porcină

Conform datelor oferite de ANSVA, până vineri, 2 octombrie, în România pesta porcină africană era confirmată în 40 de judeţe, cele mai afectate fiind Teleorman, Iași și Satu Mare.


În 36 de judeţe sunt afectaţi de virusul pestei porcine africane atât porcii domestici cât şi mistreţii, în două judeţe sunt infectaţi numai mistreţii, iar în alte două judeţe au apărut cazuri doar la porcii domestici.

Prefectul Clujului a organizat o ședință de urgență din cauza pestei porcine

Prefectura Clujului a organizat săptămâna trecută o ședință de urgență după ce au fost confirmate mai multe cazuri de pestă porcină în județ.


Pesta porcină africană este o boală infecto-contagioasă foarte gravă a porcilor domestici şi sălbatici. Purtătorii de virus sunt populaţiile de mistreţi africani (cu negi), mistreţii de tufişuri, porcii giganţi de pădure din Africa. De asemenea şi porcii domestici, precum şi mistreţii din Europa şi America pot fi purtător de virus.

Virusul se poate transmite direct prin contact între animale bolnave și sănătoase, dar și indirect prin hrănirea animalelor cu resturi menajere ce conțin carne infectată.

Ultimele Stiri
abonare newsletter