Actualitate

Ședință de URGENȚĂ la Prefectura. Focar de pestă porcină la Cluj!

Pesta Porcină Africană a ajuns la Cluj. Ședință de urgență la prefectură pentru combaterea problemei.

sedinta-de-urgenta-la-prefectura-focar-de-pesta-porcina-la-cluj sedinta-de-urgenta-la-prefectura-focar-de-pesta-porcina-la-cluj

 

 


Mircea Abrudan, prefectul Clujului a anunțat astăzi că există suspiciuni în legătură cu un focar de pestă porcină în județul Cluj.

„Astăzi, 24.09.2020, am condus ședința Comitetului Local de Combatere a Bolilor Cluj, organizată în vederea evaluării suspiciunii de Pestă Porcină Africană la două exploatații din comuna Săndulești, județul Cluj și a măsurilor și obligațiilor ce decurg din Planul de măsuri pentru combaterea PPA.


În cadrul reuniunii s-au luat măsuri privind limitarea și combaterea Pestei Porcine Africane către zonele limitrofe, astfel încât să se evite apariția unor noi focare, având în vedere gradul ridicat de contagiune al bolii”, a scris PREFECTUL Mircea Abrudan pe pagina de Facebook.

Ce este pesta porcină africană?

Pesta porcină africană este o boală infecto-contagioasă foarte gravă a porcilor domestici şi sălbatici.


Purtătorii de virus sunt populaţiile de mistreţi africani (cu negi), mistreţii de tufişuri, porcii giganţi de pădure din Africa. De asemenea şi porcii domestici, precum şi mistreţii din Europa şi America pot fi purtător de virus.

Virusul se poate transmite direct prin contact între animale bolnave și sănătoase, dar și indirect prin hrănirea animalelor cu resturi menajere ce conțin carne infectată.


Virusul rezistă 3-6 luni în produsele din carne infectată neprelucrată termic.

Care sunt simptomele?

- Forma supraacută. Moarte subită cu simptome nerelevante.


- Forma acută. Febra este iniţială şi durează cîteva zile (40,5-42°C) iar exprimarea clinică are loc cu 24- 36 de ore înainte de moarte.

- Forma subacută şi cronică -Semnele sunt necaracteristice; -Se constată scăderea în greutate, temperatură insidioasă , scăderea apetitului, depresie, ulcere ale pielii, artrite, periartrite, inflamaţii articulare. Durata bolii este de 30-40 de zile.

- La porcii domestici mortalitatea poate să ajungă la 100 % iar supravieţuitorii vor fi purtători de virus toată viaţa.

Sursă foto: Facebook Mircea Abrudan

CITEȘTE ȘI:

Captură URIAȘĂ de droguri, electronice și un pistol! 12 traficanți au fost prinși de poliția din Cluj. FOTO

 

Clujul se află în topul celor mai bogate județe din România

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter