Actualitate

ITM, inspecții în brutăriile și service-urile auto din Cluj. Ce nereguli au găsit?

24 de angajatori cu activitate în aceste domenii de activitate din județul Cluj au fost controlați de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

ITM, inspecții în brutăriile și service-urile auto din Cluj. Ce nereguli au găsit? ITM, inspecții în brutăriile și service-urile auto din Cluj. Ce nereguli au găsit?

 

 


Trei societăți comerciale din județ au fost sancționate contravențional cu amenzi totale de 5.000 de lei pentru faptul că angajații nu purtau mască de protectie în spațiile închise, nu realizau triajul epidemiologic la intrarea în unitate sau pentru că angajatorul nu a facut evidența orelor de muncă prestate de fiecare salariat.

 


Alte deficiențe constatate pentru care au fost dispuse măsuri de remediere se referă la necompletarea evaluării de riscuri cu prevederile legii pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de coronavirus.

În perioada 21-26 septembrie ITM Cluj a desfășurat, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile de fabricare a produselor de brutărie și de întreținere și reparare a autovehiculelor.


„Având în vedere riscurile la care sunt expuşi lucrătorii din domeniul de fabricare a produselor de brutărie și de întreținere și reparare a autovehiculelor, este necesară organizarea periodică a unor acţiuni de control privind modul în care lucrătorii conştientizează riscurile din unitate ca primă condiţie pentru adoptarea unor atitudini, comportamente şi acţiuni adecvate în prevenirea producerii de accidente”, a transmis Daniel Păcurariu, inspector șef al ITM Cluj.

Obiective generale ale controalelor au fost identificarea și combaterea muncii nedeclarate, a angajatorilor care utilizează nelegal munca tinerilor și copiilor, determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, creșterea gradului de conștientizare a angajaților și angajatorilor pentru respectarea legii în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă, eliminarea neconformităților constatate prin măsuri obligatorii de intrare în legalitate și sancțiuni contravenționale.


Totodată, inspectorii instituției au acționat pentru luarea măsurilor specifice de diminuare a răspândirii COVID-19.

CITEȘTE ȘI


Amenzi usturătoare aplicate de ITM patronilor clujeni. Ce reguli au încălcat angajatorii?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter