Actualitate

Arafat: Pandemia nu a trecut! Ce spune secretarul de stat în legătură cu restaurantele?

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat marți seara că nu poate recomanda deschiderea restaurantelor, deoarece pandemia nu a trecut.

Arafat: Pandemia nu a trecut! Ce spune secretarul de stat în legătură cu restaurantele? Arafat: Pandemia nu a trecut! Ce spune secretarul de stat în legătură cu restaurantele?

 

 


Secretarul de stat, Raed Arafat, a avertizat românii că pandemia nu a trecut și este de părere că existe șanse să fie mai rău de atât.

 


„Pandemia nu a trecut și s-ar putea chiar să ne trezim că nici măcar nu am văzut ce e mai rău din această pandemie. Adică poate lucrurile să devină și mai rele. La iarnă să fie mai rău”, a spus acesta.

Arafat este de părere că odată cu venirea toamnei, se va înregistra o nouă creștere a cazurilor din cauza începerii școlilor, a serviciului, dar acest lucru depinde și de cât de mult vor respecta oamenii regulile.


„Ne așteptăm ca cel puțin din toamnă și iarnă să avem un efect mai mare decât până acum, de asta ne concentrăm pe creșterea capacității secțiilor de Terapie Intensivă pe partea COVID. Am crescut numărul locurilor, am reușit și cu sprijinul dotărilor care au intrat în stocurile strategice la București, Mureș, Cluj, la Brașov urmează să crească numărul de paturi ATI, la Timișoara, Ploiești, la Argeș au ajuns unitățile mobile. Vom continua să creștem numărul paturilor acolo unde putem și unde găsim resursa umană. Nu e suficient să crești numărul paturilor și ventilatoarelor, trebuie să crești sau să reorganizezi și resursa umană”, a explicat secretarul de stat.

Nu se recomandă redeschiderea restaurantelor

În legătură cu restaurantele, Arafat a spus că urmează să aibă loc discuții în acest sens, deoarece nu este treaba unei singure persoane să ia decizia.


„Se discută în cadrul Grupului tehnico-științific, la nivel de experți, specialiști. Nu e vorba doar de aspecte medicale, de aici nu mă pronunț până nu se termină discuțiile și avem concluziile finale.”

Totuși, în calitate de medic, și-a exprimat opinia în legătură cu redeschiderea restaurantelor, susținând că nu recomandă acest demers, dar dacă s-ar întâmpla, medicii ar impune reguli foarte stricte și condiții pentru ca acestea să se deschidă.


„Nu poate fi o recomandare. Dar dacă se dorește deschiderea restaurantelor, la un moment dat, ce putem spune sunt condițiile în care acest lucru se poate face pentru a reduce riscurile la maxim. Risc zero nu există. Apoi e la latitudinea populației, că una e să le deschizi și alta dacă populația va merge acolo și în ce condiții va merge acolo”, a adăugat Arafat.

Miercuri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență se reunește pentru a dezbate ordinul privind regulile de protecție pe timpul campaniei electorale, dar și măsuri referitoare la redeschiderea teatrelor, cinematografelor și restaurantelor.

CITEȘTE ȘI:

După Bolt, încă o firmă lansează la Cluj un serviciu de închiriere a trotinetelor electrice
 

 

Sectorul HoReCa anunță noi proteste masive. Cîțu: „Dacă mă întrebaţi pe mine, mâine aş da drumul restaurantelor”

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter