Actualitate

FOTO. Munți de gunoaie și tăieri ilegale în pădurea Făget. Dohotaru: „Am câteva soluții simple”

Saci de gunoi din construcții și cioturi de copaci: asta găsesc clujenii la intrarea în pădurea Făget.

 

 


Deputatul independent Adrian Dohotaru a anunțat că a făcut o nouă plângere privind zecile de saci de deșeuri din construcții aruncate în pădure. Mai mult, lângă părăul Sfântul Ioan, parlamentarul spune că au loc tăieri ilegale de copaci.

 


„Am făcut o nouă sesizare privind deșeurile aruncate în Făget între drumul de Sfântul Ioan și drumul neasfaltat care urcă spre complexul rezidențial Citadela (la vreo sută de metri de drumul asfaltat în sus, dar și în jos, spre pârâu). La pârâu, la Sfântul Ioan, sunt vizibile tăieri ilegale, ceea ce mai taie din bucuria plimbării cu copiii și cu bicicleta”, a transmis Dohotaru.

Ce soluții sunt?

El propune patru soluții pentru rezolvarea problemei deșeurilor din pădure - două pentru cetățeni și două pentru autorități.


„Am câteva soluții simple:

- Când vedem gunoi, să sesizăm autoritățile (Garda de Mediu și Primăria), pentru că nu merge cu curățenii voluntare. Am mai făcut curățenie, dar nu asta e soluția.


- Trebuie instalate câteva containere pentru deșeuri în locurile de picnic pentru ca oamenii să nu mai arunce cu nesimțire la Sfântul Ion.

Partea complexă nu va fi pe placul autorităților, nici a partidelor de opoziție ori a societății civile locale, din păcate puțin vizibilă pe teme locale, pentru că implică atât muncă de organizare serioasă, dar și activism în profunzime pentru a pune tema pe agenda publică:


- Trebuie înființată o „Asociație a Pădurii Făget” care implică Primăria, Direcția Silvică, proprietari privați de pădure, locuitori, ONG-uri de mediu, pasionați de drumeții etc. Pădurea trebuie să aibă rol de protecție pentru oraș. Nu doar exploatarea ilegală, ci și cea legală să înceteze.

- Cei care fură cu căruța nu sunt mari hoți, ci fură pentru supraviețuire. Ca acest fenomen să înceteze sunt necesare proiecte sociale și economice de sprijin pentru a le oferi o alternativă celor care fură dintr-o combinație de sărăcie și obișnuință, pentru că amenda, închisoarea ori alte practici punitive nu ajută!”, a mai spus deputatul.

 

CITEȘTE ȘI

Pădure-parc de peste 40 de hectare, în Făget. Amfiteatru, popasuri, trasee pietonale și de biciclete

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter