Actualitate

VIDEO. Un întreg cartier va fi construit de la zero, la marginea Clujului. Peste 4.000 de apartamente vor apărea pe un teren de 34 de hectare

Un ansamblu imobiliar imens va fi construit la Cluj, pe o suprafață de peste 34 de hectare, la marginea orașului.

Un întreg cartier va fi construit de la zero, în Someșeni. Pe terenul de 34 de hectare vor apărea peste 4.000 de apartamente Un întreg cartier va fi construit de la zero, în Someșeni. Pe terenul de 34 de hectare vor apărea peste 4.000 de apartamente

 

 


Este vorba despre un mini-cartier privat, care urmează să fie construit etapizat în zona Dealului Borzaș din cartierul Someșeni, pe strada Moș Ion Roată, în vecinătatea cimitirului-parc amenajat de Primăria municipiului Cluj-Napoca. Proiectul a fost inițiat prima oară în urmă cu peste 10 ani, fiind autorizat de Primărie, însă nu a mai fost realizat.

 


Proiectul vizează un teren de peste 34 de hectare, pe care investitorii vor să ridice, etapizat, mai multe blocuri, însumând peste 4.000 de apartamante.

În prima etapă se va construi un asamblu pe 4,5 ha, dar și o creșă

Prima etapă vizează amenajarea a aproximativ 4,5 hectare din teren, pe care se propune construirea mai multor imobile de 10 etaje plus mansardă retrasă, dar și a unei creșe, pe care investitorul o va oferi Primăriei. Aceasta a fost o condiție impusă pentru primirea avizului Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism Cluj-Napoca.


„Este un proiect pe ani mulți, din care au venit cu o suprafață mică acum, de câteva hectare. E o suprafață mare, dar e încă în prima etapă, să facă pe câteva hectare o propunere. Am discutat de mai multe ori în comisie, am discutat, i-am făcut cerințe. I-am spus: «Nu vii până nu asfaltezi, nu vii până nu ai creșă, școală, grădiniță, nu vii până nu ai centru de cartier, drumurile stabilite asfaltate». S-au stabilit condițiile, în principiu și acum este în faza de dezbatere publică, din câte îmi amintesc. Este o investiție pe termen lung, nu e ceva imediat, care o să urmeze. Sunt multe hectare de teren din care s-a decupat o primă parte, s-a făcut un plan de ansamblu despre tot ce înseamnă, pentru că trebuie să stabilim anumite condiții. Acum, în prima etapă, faci creșă, apoi, când te dezvolți mai departe, faci grădiniță, apoi școală, parcuri. Punctual, pe măsură ce se construiesc creșa și celelalte, se fac și locuințe, parcuri, centru de cartier. În 20 de minute pe jos trebuie să existe cele mai importante utilități de care ai nevoie: școală, creșă, grădiniță, magazin, parc, să nu fii nevoit să mergi în centru în parc, sau în baza sportivă”, a declarat Emil Boc, într-o emisiune radio, referindu-se la acest proiect.

Legătură cu Centura Metropolitană

Ansamblul va beneficia de mii de locuri de parcare, dar și de ample spaţii verzi, cu o zonă de apă și amfiteatru. Accesul auto se va face de pe strada Moș Ion Roată, după ce aceasta va fi modernizată. Totodată, „există o posibilitate de legatură cu inelul sudic al centurii, respectiv tronsonul Someșeni-Borhanci”, arată proiectanții. 


Beneficiarii proiectului sunt firmele Realtopfarma S.A. (București) și Merlin Construcții S.R.L. (Cluj-Napoca).

 


CITEȘTE ȘI

Socrul lui Rareș Bogdan va construi un ansamblu cu zeci de apartamente, în Bună Ziua. Ce i-a fost cerut în schimb?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter