Actualitate

FOTOGRAFIA ZILEI Statuia lui Matei Corvin va fi curățată!

Grupul statuar Matei Corvin din Piața Unirii, din centrul municipiului Cluj-Napoca, va fi curățat.

FOTOGRAFIA ZILEI Statuia lui Matei Corvin va fi curățată! FOTOGRAFIA ZILEI Statuia lui Matei Corvin va fi curățată!

„După mai multe solicitări, a început în sfârșit curățarea grupului statuar Matei Corvin, un monument simbolic al orașului nostru. Începând cu acest weekend, grupul statuar va străluci în toată splendoarea!”, a precizat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Oláh Emese, privind lucrările care au debutat în cursul zilei de joi.

De-a lungul anilor, statuia a fost de mai multe ori prilej de tensiuni între reprezentanţii comunităţii române şi a celei maghiare, fiind vandalizată în repetate rânduri. În ultimii ani însă, autorităţile şi personalităţile politice au reuşit să intervină prompt şi să păstreze un climat de linişte şi de respect pentru amintirea regelui Matei Corvin.


Statuia a fost restaurată în 2009

Statuia ecvestră a regelui Matei Corvin, înconjurat de patru dintre generalii săi – Kinizsi Pál, Magyar Balázs, Szapolyai István şi Báthory István – este opera sculptorului Fadrusz János. Ea fost inaugurată în 1902, iar după 100 de ani, în 2009 a fost restaurată, odată cu un amplu proiect de modernizare a Pieţei Unirii din Cluj-Napoca, în mijlocul căreia este amplasată.

În noiembrie 2017, consilierii locali UDMR din Cluj-Napoca au cerut municipalităţii măsuri suplimentare pentru protejarea grupului statuar al lui Matei Corvin. Restaurarea statuii a fost realizată cu fonduri provenite atât de la guvernul român, cât şi de la cel din Budapesta, care au dat, fiecare, câte 400.000 de euro. Primarul Emil Boc a dat asigurări că se vor lua măsuri astfel încât vandalizări să nu mai aibă loc.


CITEȘTE ȘI:

Statuia lui Matei Corvin, VANDALIZATĂ din nou
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter