Actualitate

Vara și-a intrat în drepturi. Când a fost cea mai fierbinte zi din istoria Clujului?

După săptămâni întregi, vara a început să își intre în drepturi cu temperaturi ridicate. În urmă cu câțiva ani, însă, la Cluj a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură din ultimele câteva decenii.

Vara și-a intrat în drepturi. Când a fost cea mai fierbinte zi din istoria Clujului? Vara și-a intrat în drepturi. Când a fost cea mai fierbinte zi din istoria Clujului?

Vara la Cluj este în general moderată termic, fără excese de temperatură, cum se întâmplă în zonele sudice ale Transilvaniei (unde maximele termice ajung câteodată și la 40 de grade Celsius). La acest lucru contribuie atât proximitatea Munților Apuseni cât și poziționarea orașului mai la nord în regiune.

Cea mai fierbinte zi, la Cluj

Temperaturile se situează în cele mai multe zile în intervalul 25-30 de grade, însă uneori, în medie o dată la 3-4 veri se înregistrează și temperaturi caniculare, de 35-36 de grade Celsius. Temperatura maximă absolută a fost înregistrată pe data de 25 august 2012 (38,5 grade Celsius), precedentul record fiind de 38,0 grade (24 iulie 2007).


Precipitațiile sunt cele mai consistente în anotimpul cald, datorită incidenței ridicate a fenomenelor convective, care produc cantități mari de apă într-un timp foarte scurt. În luna iunie se acumulează în medie 85,9 mm (aceasta fiind și cea mai umedă luna a anului), în iulie 84,5 mm, în timp ce în luna august se înregistrează o scădere relativ bruscă a nivelului precipitațiilor: 66,9 mm.


CITEȘTE ȘI:


Vremea iulie 2020: se anunta canicula extrema! Cat de cald va fi in Romania

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter