Actualitate

Serviciul de înmatriculări ar putea fi mutat în park&ride-ul de la Aeroport

Consilierii județeni au aprobat, în ședința de astăzi, un proiect de hotărâre privind finanțarea multianuală a obiectivului park&ride de la Aeroport.

Serviciul de înmatriculări ar putea fi mutat în park&ride-ul de la Aeroport Serviciul de înmatriculări ar putea fi mutat în park&ride-ul de la Aeroport

Consilierii județeni au aprobat, cu 22 de voturi pentru, proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai park&ride-ului de pe strada Traian Vuia, nr. 149-151, dar și finanțarea multianuală a investiției.

Obiectivul va costa 62.306.236 lei cu TVA, bani alocați din bugetul Consiliului Județean Cluj pe o periadă de trei ani, astfel: 2020 - minim 2 milioane lei, 2021 - minim 25 milioane lei, 2022 - diferența până la valoarea obiectivului de investiții.


„Proiectul pentru realizarea park&ride-ului este unul foarte important, apărut în urma discuțiilor pe care le-am avut cu Primăria Cluj-Napoca. Am relizat un studiu de fezabilitate, iar acest park&ride va susține modalități alternative nepoluante, cum sunt transportul în comun, bicicleta sau trotineta. Această construcție pe care o intenționăm, pe un teren adiacent aeroportului, nu influențează activitatea acestuia, fiind un teren de care aeroportul se poate debarasa”, a declarat Alin Tișe, în cadrul ședinței.

Serviciul de înmatriculări, mutat la Aeroport?

Președintele Consiliului Județean a anunțat că, în a doua etapă a investiției, se urmărește realizarea unui centru de conferințe și târguri. De asemenea, CJ Cluj urmărește să preia în subordine Serviciul de Permise și Înmatriculări, care funcționează în prezent pe strada Albac din cartierul Gheorgheni, intenționând să îl reloce într-unul din corpurile care vor fi construite la park&ride.


„În partea a doua se realizează Centrul de conferințe, târguri, conferințe, congrese internaționale, pe domenii diverse. Se intenționează ca Serviciul de Permise și Înmatriculări să fie preluat în subordinea consiliului județean. Atunci, se poate muta în corpul 1 actualul Serviciul de Permise și Înmatriculări. Dacă prefectura preferă ca serviciul să rămână în subordinea lor, se poate face un parteneriat pentru mutarea serviciului în acest corp”, a adăugat Tișe.

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a anunțat de la începutul anului că are în plan să mute Serviciul de Permise şi Înmatriculări situat pe strada Albac în sediul Vămii din Someşeni.


“Permisele şi Înmatriculările funcţionează pe strada Albac, condiţiile sunt absolut improprii pentru desfăşurarea activităţii, şi din punctul de vedere al cetăţeanului pentru că zona de aşteptare este foarte mică, oamenii stau la cozi, mai mult stau afară. Principala problemă este lipsa locurilor de parcare şi se blochează aproape un întreg cartier. Am avut discuţii şi cu domnul primar Emil Boc, am avut o grămadă de sesizări din partea cetăţenilor din zonă afectaţi în mod direct de activitatea acestui serviciu. Ce înseamnă această activitate? Peste 500 de oameni care vin zilnic pentru diverse probleme, permise, înmatriculări, numere roşii, numere definitive. Marea majoritate sunt din afara oraşului, toţi vin cu maşina, blochează parcările altora pentru că nu au unde parca, acesta este adevărul. Angajaţii acestui serviciu îşi desfăşoară activitatea în nişte condiţii greu de imaginat, în spatele ghişeelor sunt nişte holuri de jumătate de metru, pentru că în rest e ocupat de arhivă. Constatarea este una extrem de tristă”, spune noul prefec al Clujului.

Park&ride cu peste 800 de locuri de parcare

Lucrările propriu-zise care vor avea loc la park&ride-ul de la aeroport privesc amenajarea următoarelor: un sens giratoriu de mare viteză cu „turbo-girație”, un acces rutier rapid din drumul național printr-o bandă de decelerare, un terminal tip „autogară” care va adăposti spații de așteptare călători acoperite, zone de servicii publice, copertine acoperite pentru autobuze, o parcare cu un număr total de peste 860 de locuri, opt peroane pentru autobuze, o stație de transport pentru transfer rapid, trotuare pietonale, o stație de bike sharing cu dotările și infrastructura aferentă, piste pentru biciclete, stații de încărcare autoturisme electrice, locuri dedicate în exterior pentru car-sharing, semnalizări orizontale și verticale pe întreg tronsonul, spații verzi perimetrale.


Prin implementarea acestei investiții Consiliul Județean Cluj dorește să sprijine politica de descurajare a transportului cu autoturismul personal şi orientarea către moduri sustenabile de transport - transport public, mersul cu bicicletă, mersul pe jos. Utilizarea parcării de mari dimensiuni de către cetățenii care ajung în Zona Metropolitană Cluj-Napoca va determina o scădere a numărului de deplasări în zona centrală cu autoturismul şi folosirea, în schimb, a sistemului de transport public.

Se preconizează ca interconectarea acestor facilități să reducă traficul în întreaga zona estică a Municipiului Cluj-Napoca, în special pe ruta str. Aurel Vlaicu – Piața Mărăști. Pe lângă avantajele evidente legate de decongestionarea traficului, „Park and Ride” va determina o scădere a presiunii pe locurile de parcare existente în municipiu și, bineînțeles, o reducere a emisiilor de dioxid de carbon şi a celorlalte emisii poluante generate de traficul rutier.


Prin intermediul acestei noi facilități, Consiliul Județean Cluj se aliniază unei bune parctci europene, parcările de tip „park&ride” funcționând deja cu succes în numeroase oraşe de pe continent. Situate la intrările principale, acestea le permit șoferilor din alte localități să îşi parcheze autovehiculele personale și să folosească transportul în comun pentru a ajunge în zona centrală.

CITEȘTE ȘI

Park & ride-ul de la Aeroport intră în linie dreaptă. Investiția se ridică la 62 milioane de lei!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter