monitorulcj.ro Menu
Actualitate

O nouă campanie de FRAUDĂ se desfășoară pe Facebook! Ce este phishing-ul și cum îl eviți?

O nouă campanie de #phishing, care are ca ţintă utilizatorii Facebook, se propagă pe Facebook.

O nouă campanie de FRAUDĂ se desfășoară pe Facebook! Ce este phishing-ul și cum îl eviți?

O nouă campanie de #phishing (înșelăciune electronică – n.r.), care are ca ţintă utilizatorii Facebook, se propagă pe Facebook, avertizează Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), pe pagina sa de Facebook.

„Una dintre metodele preferate de atacatori în răspândirea conţinutului maliţios este aceea de a crea mesaje, e-mailuri sau chiar pagini false, care arată (din punct de vedere vizual) asemănător cu o notificare legitimă. Mai mult, fără o analiză atentă a provenienţei mesajului, astfel de campanii pot fi convingătoare. Aşa cum se poate observa din capturile paginilor care promovau astfel de conţinut, mesajul postat avea ca obiectiv impacientarea utilizatorului, cu privire la blocarea contului personal, pentru răspândirea de informaţii false sau fraudă”, notează specialiştii.


Ce recomandări fac specialiștii în securitate pentru a evita înșelăciunea?

Potrivit sursei citate, pentru a îl reactiva, atacatorii au inclus în text un link care ducea către un site de phishing, unde se colectau datele de autentificare ale contului de Facebook.

„Recomandarea echipei CERT-RO este, în primul rând, să nu acţionăm impulsiv în mediul online şi să citim cu atenţie textul mesajelor sau a notificărilor pe care le primim. Dacă avem suspiciuni, să verificăm link-urile sau ataşamentele pe care urmează să le accesăm cu o soluţie de securitate. Dacă aţi căzut victimă unei astfel de capcane, vă recomandăm să ne scrieţi la alerts@cert.ro sau să ne trimiteţi un mesaj pe conturile noastre de social media!”, subliniază instituţia.


CITEȘTE ȘI:

MANIPULARE grosolană marca PSD! Imaginea Clujului, pătată pe Facebook cu fotografii vechi de peste cinci ani