Actualitate

VIITURA „a măturat” două porțiuni de drum din județ. Clujenii afectați de inundații ar putea fi DESPĂGUBIȚI de Guvern

Două porțiuni de drum din județ sunt încă necirculabile, după ce au fost distruse de viitura puternică produsă marți.

VIITURA „a măturat” două porțiuni de drum din județ. Clujenii afectați de inundații ar putea fi DESPĂGUBIȚI de Guvern VIITURA „a măturat” două porțiuni de drum din județ. Clujenii afectați de inundații ar putea fi DESPĂGUBIȚI de Guvern

Este vorba despre DN1R care leagă localitățile Călățele și Beliș și de podul din Valea Drăganului, a declarat Mircea Abrudean, prefectul Clujului. 

„Ca urmare a viiturilor formate, am avut o problemă mai gravă pe Drumul Național 1R care leagă Huedinul de Beliș, respectiv între Călățele și Beliș, pe Dealul Negru, sunt trei porțiuni de circa 50 de metri fiecare, drumul fiind rupt. Am luat măsura suspendării traficului rutier până la remedierea cel puțin parțială a situației. De asemenea, în localitatea Valea Drăganului, unde am mai avut problema surpării podului peste Criș, s-a surpat podul improvizat acolo pentru a face legătura cu localitatea vecină. Și acel pod este închis, dar există variantă alternativă, la fel cum există și pentru Călățele – Beliș, nu există problema izolării cetățenilor. Nu au fost înregistrate victime umane sau animale”, a spus Abrudean, la un post local de radio.


Prefectul a declarat că drumul dintre Călățele și Beliș va fi redeschis, cel mai probabil, în cursul zilei de astăzi: „Pe DN1R se va relua circulația după realizarea balizajelor și lucrărilor de semnalizare necesare, în condiții de siguranță a traficului, probabil în cursul acestei după-amiezi.”

Inundații în zona Dejului

 

Fenomenele meteo extreme au creat probleme și în Dej și mai multe comune din județ, unde drumurile au fost blocate de viitură iar terenurile agricole au fost inundate. De asemenea, pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din mai multe gospodării, în cursul nopții trecute.


„Am mai avut în zona Dejului precipitații importante, în comuna Vad, comuna Jichișu de Jos, am avut terenuri agricole inundate și o porțiune din drumul comunal blocată pentru două ore azi-noapte (în noaptea de marți spre miercuri - n.red.)”, a adăugat prefectul.

Clujenii afectați de inundații, despăgubiți de Guvern

Persoanele care au înregistrat daune materiale din cauza inundațiilor ar putea fi despăgubite de Guvern, a arătat prefectul Mircea Abrudean, spunând că mai multe comisii de evaluare s-au deplasat în zonele afectate pentru evaluarea pagubelor. 


„Peste tot s-au deplasat comisii specializate pentru a constata aceste pagube și a face demersurile necesare pentru obținerea de fonduri guvernamentale pentru situații de urgență. Deocamdată nu avem valoarea pagubelor create de codul roșu, însă se vor face aceste calcule pe baza proceselor verbale de constatare. Urmăm toți pașii procedurali și vom solicita fonduri pentru ajutorarea tuturor celor afectați, în condițiile respectării legii”, a afirmat prefectul.

Ce zone din Cluj sunt în pericol de inundații?

Potrivit prefectului, anumite zone din județ sunt mai expuse în fața fenomenelor meteorologice decât altele, printre cele cu risc mare de inundații fiind zona Dejului sau Valea Drăganului.


„Zona Dejului a fost mereu o zonă problematică, având în vedere că avem și Someșul acolo, de asemenea zona Valea Drăganului, Poieni, Ciucea, Negreni. Cam acestea sunt în general zone problematice, pe care le constatăm”, a conchis Abrudean.

CITEȘTE ȘI 


Drumul dintre Călățele și Beliș, DISTRUS de viitură - FOTO

 

Inundaţiile au făcut ravagii în judeţul Cluj. Mai multe localităţi afectate în urma fenomenelor meteo de aseară. FOTO + VIDEO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter