monitorulcj.ro Menu
Actualitate

A șasea e cu noroc! Trei firme sunt interesate de reabilitarea Castelului Banffy din Răscruci

După cinci licitații anulate din lipsa ofertelor, trei firme se bat pe proiectul de restaurare a monumentului istoric Castelul Banffy din satul Răscruci.

A șasea e cu noroc! Trei firme sunt interesate de reabilitarea castelului Banffy din Răscruci

Consiliul Județean Cluj a anunțat deschiderea ofertelor depuse de firmele interesate să restaureze Castelul Banffy din Răscruci. După ce proiectul a fost scos la licitație de mai multe ori de-a lungul anului 2019, dar și anul acesta, fără succes, de data aceasta trei firme sau asocieri de firme au depus oferte pentru execuția lucrărilor de reabilitare a imobilul-clădire Castel Banffy și a parcului-monument.

În perioada următoare, comisia de evaluare va verifica documentația din punct de vedere tehnic și financiar. În ceea ce privește criteriul de atribuire, acesta este reprezentat de raportul calitate-preț, ponderea alocată factorului preț fiind de 60% iar cea care va reveni factorului tehnic va fi de 40%.


Valoarea lucrării, majorată în martie

Proiectantul a solictat în luna martie Consiliului Județean Cluj suplimentarea cu 8,5 milioane lei a contribuției proprie la investiție, astfel încât noua valoare a proiectului ajunge la 29.306.279 lei (aproximativ 6 milioane de euro). Lucrările vor trebui finalizate în maxim 24 de luni din momentul emiterii ordinului de începere. Din această sumă, 19.296.310,51 lei reprezintă valoarea lucrărilor finanțate din fonduri europene ca urmare a proiectului câștigat de Consiliul Județean Cluj în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Suplimentarea bugetului a fost solicitată de proiectant în contextul în care lucrarea a fost scoasă la licitație în repetate rânduri, însă toate anunțurile au fost anulate din lipsă de ofertanți. Astfel, după patru licitații fără efect, în luna ianuarie 2020 proiectantul a actualizat devizul general, rezultând o valoare suplimentară de 8.591.135 lei față de cea existentă.


Castelul se transformă din școală în centru cultural

Prin intermediul proiectului se urmărește punerea în valoare a ansamblului monument istoric prin schimbarea funcțiunii castelului din școală, care a fost ultima funcțiune a clădirii, în Centru Cultural cu standarde ridicate de finisare și dotare. În acest scop, se va amenaja un Centru cultural reprezentativ pentru județul Cluj, prin restaurarea clădirii și a zonei aferente, cu realizarea unor funcțiuni care să permită organizarea unor evenimente culturale, precum și deschiderea castelului pentru vizitarea de către publicul larg. Suprafața terenului ce aparține castelului este de 56.128 mp, din care 644 de mp sunt ocupați de castelul Banffy iar 691 de mp de clădirile adiacente.

Castelul de la Răscruci face parte din ansamblul arhitectural Bánffy de la Bonţida. Monumentul a fost construit în stil neoclasic eclectic și este împrejmuit de un domeniu folosit în epocă drept reşedinţă de vară a familiei Banffy. În prezent, castelul se poate vizita la cerere.


CITEȘTE ȘI

O firmă clujeană cu lucrări în Coreea de Sud sau Italia va extinde skatepark-ul din Grigorescu, cu 2,65 mil. lei