Actualitate

INEDIT! O familie de berze cu trei pui, surprinse într-un sat din județul Cluj

Un clujean a fotografiat un cuib cu trei pui de la barză la Sâmboleni, județul Cluj.

Cuib de berze în Sâmboleni. Foto:  Alexandre Alexandru Lacaille Cuib de berze în Sâmboleni. Foto: Alexandre Alexandru Lacaille

O familie de berze cu trei pui au fost forografiate laa Sâmboleni, județul Cluj. Ornitogolii depun eforturi pentru a proteja puii de barză.  

O acţiune de inelare a puilor de barză a fost demarată în Cluj în urmă cu câțiva de specialişti de la Universitatea Babeş-Bolyai şi Societatea Ornitologică Română. Această acțiune are scopul a afla mai multe informaţii care să ajute la reducerea ratei mari de mortalitate în rândul acestora.


CITEȘTE ȘI:

Acțiune demarată la Cluj pentru protejarea puilor de barză

„În fiecare an facem această acțiune de inelare, doar anul trecut nu am reușit în județul Cluj. Însă, în acest an, la jumătatea lunii iunie vom începe acțiunea, acum că puii cresc într-un ritm bun, din fericire, și îi vom inela”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Szabo Zoltan de la Facultatea de Biologie şi Geologie a UBB.


Care sunt problemele berzelor din Cluj?

Cele mai mare probleme pe care le au berzele în județul Cluj sunt firele de înaltă tensiune.

„Problemele care sunt în județul Cluj nu sunt specifice zonei, ci sunt întâmpinate peste tot. Dacă păsările fac cuiburile direct pe firele electrice atunci există posibilitatea să se electrocuteze. Dar, din fericire, cele mai multe cuiburi sunt puse pe suporturi care împiedică acest lucru și aici avem o colaborare destul de bună cu Electrica. Totuși, berzele mai tinere fac uneori cuiburi direct pe firele electrice și atunci trebuie să le ridicăm pe aceste suporturi”, a explicat Szabo Zoltan.


Cuib cu patru pui și la Vlaha

Un cuib cu patru pui există în localitatea Vlaha, din județul Cluj, iar această familie este monitorizată tot timpul. Pentru a vedea ce fac berzele, puteți intra pe site-ul clujbird.ro.

Amplasat pe un stâlp electric, cuibul este înălțat pe un suport pentru a împiedica coliziunea puilor cu sârmele aflate sub tensiune. În localitate au mai fost cuiburi de berze și în trecut. În locul acesta, primul cuib a fost construit în anul 1998. Camera transmite în direct începând din 23 martie 2017. În partea laterală a cuibului își fac cuib și vrăbii de casă, respectiv grauri.


CITEȘTE ȘI:

FOTOGRAFIA ZILEI: 13 berze, la "şedinţă" în Jucu

 

abonare newsletter