Actualitate

Acțiune demarată la Cluj pentru protejarea puilor de barză

O acţiune de inelare a puilor de barză a fost demarată în Cluj de specialişti de la Universitatea Babeş-Bolyai şi Societatea Ornitologică Română, în încercarea de a afla mai multe informaţii care să ajute la reducerea ratei mari de mortalitate în rândul acestora.

Szabo Zoltan, de la Facultatea de Biologie şi Geologie a UBB, a explicat pentru Agerpres că procentul de mortalitate al puilor de barză neagră poate ajunge şi până la 60 la sută în primii trei ani de viaţă, iar una dintre cauzele principale este electrocutarea.

“Această acţiune de inelare a berzelor are ca scop marcarea individuală a puilor, care sunt încă în cuiburi. Cu aceste marcaje le putem urmări mai întâi migraţia, iar apoi, după ce se termină perioada de imaturitate, ne putem uita care este comportamentul lor de dispersie, adică dacă se întorc în cubul lor natal sau se duc în alte părţi. Din păcate, rata de mortalitate este destul de mare în cazul puilor de barză neagră, poate ajunge uneori la 60-70 la sută în cei trei ani de imaturitate. Cu ajutorul acestor marcaje putem identifica aceşti factori de periclitate, unul dintre ele fiind coliziunea cu liniile electrice”, a declarat Szabo Zoltan.

Acţiunea vizează inelarea puilor din opt localităţi din Cluj, iar în fiecare dintre acestea se găsesc unul sau două cuiburi, care au la rândul lor câte trei-patru pui.

Inelele au un anumit tip de marcaj care presupune o combinaţie de culori şi litere, specifice pentru fiecare ţară - în cazul României alb cu negru şi litera E, la care se adaugă cifre pentru a deosebi indivizii între ei. În acest fel, berzele pot fi urmărite şi în afara teritoriului ţării noastre, de către ornitologi sau pasionaţii de fotografie care colaborează cu specialiştii.

“Inelele se pot citi şi cu binoclul. Berzele trec prin Turcia, Israel, Africa, în Egipt şi sunt fotografi care ne trimit fotografii şi zic 'uite, am văzut pasărea asta'. Că acum deja cu un aparat foto cu zoom se poate vedea foarte bine şi aşa ştim unde a fost pasărea. Există şi o bază de date internaţională în care se pot pune toate fotografiile şi unde le punem şi noi pe ale noastre şi de acolo se află informaţii”, a explicat Szabo.

El a precizat că inelarea puilor de barză face parte dintr-o acţiune pilot, demarată anul acesta în judeţul Cluj, iar de anul viitor se doreşte extinderea proiectului, astfel încât să poată participa şi copiii.

'Vom încerca să îi dăm şi o latură educaţională mult mai intensă, poate înainte să se termine şcoala, ca să vadă şi elevii', a mai spus Szabo.

Acţiunea este susţinută de Asociaţia Apáthy István, în colaborare cu Facultatea de Biologie şi Geologie a Universităţii Babeş-Bolyai, Societatea Ornitologică Română şi Electrica Distribuţie Cluj, cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj.

Etichete: ubb cluj
Ultimele Stiri
abonare newsletter