Actualitate

Când vor putea fi organizate evenimente în spații închise? Răspunsul ministrului Culturii

După prelungita întrerupere cauzată de epidemie, sectorul cultural se pregătește de reluarea activității.

Evenimentele in spatii inchise vor putea fi organizate când va scădea numărul de îmbolnăviri Evenimentele in spatii inchise vor putea fi organizate când va scădea numărul de îmbolnăviri

Spectacolele cu public sunt permise în aer liber de la 1 iunie, cu respectarea unor reguli.

Cât privește actele artistice în spații închise, acestea s-ar putea relua abia după ce numărul noilor infecții zilnice cu SARS-CoV-2 va scădea sub pragul de 50.


„Intenția este ca, după 1 iunie, să începem o serie de relaxări etapizate, în ceea ce privește spectacole, concerte, piese de teatru. Avem în vedere permiterea desfășurării evenimentelor doar în aer liber și în interior, într-o etapă ulterioară, când cazurile vor scădea mult sub 50 pe zi, să zicem. Am dat această cifră luând exemplul Austriei, care a permis spectacolele în săli, dar acolo sunt 10-12 îmbolnăviri pe zi la nivel național. Când ai asemenea cifre, măsurile de relaxare sunt mult mai avansate”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii pentru Europa FM.

CITEȘTE ȘI: Pandemia a pus pe butuci cultura clujeană. Administrația locală, împreună cu organizatorii de evenimente culturale caută soluții

Marile festivaluri, la care participarea depășește o mie de persoane, ar urma să fie amânate până în toamnă. În urma discuţiilor cu organizatorii acestor evenimente, Ministerul Culturii a întocmit un proiect de lege în acest sens.


„Am conceput proiectul de lege în sensul în care orice eveniment la care participă peste o mie de persoane nu va fi organizat până la 1 septembrie. Precizez că în Germania, Merkel a anunțat că niciun mare eveniment nu va fi până la 1 septembrie. Dacă acest act normativ va trece de Parlament, va fi lege și atunci ei vor putea beneficia de un cadru oficial pentru a-și reglementa ceea ce ține de această perioadă neobișnuită”, a explicat ministrul.

Ministerul Culturii și cel al Sănătăţii au convenit, totodată, asupra ordinului prin care se stabileşte reluarea de îndată a filmărilor pentru producţii cinematografice, cu respectarea unor condiţii.


„Se prevăd o serie de norme pentru protecția celor ce-și desfășoară activitatea în aceste studiouri de producție. În prima etapă s-au permis reluarea filmărilor, deși de la primele discuții erau prevăzute aceste eliminări de restricții în a doua etapă de relaxare, dar în urma discuțiilor i-am convins pe epidemiologi să intre filmările în prima etapă, pentru că este o activitate cu risc mai scăzut din punct de vedere epidemiologic decât cele cu publicul”, a conchis ministrul Bogdan Gheorghiu.

Organizatorii TIFF deja au anunțat că urmează să organizeze evenimente în aer liber.


Tudor Giurgiu, a declarat că TIFF-ul va fi organizat cu siguranță în acest an, probabil în prima jumătate a lunii august, cu respectarea măsurilor de siguranță.

CITEȘTE ȘI: TIFF se va desfășura anul acesta! Când va avea loc festivalul?

 


 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter