Actualitate

TIFF se va desfășura anul acesta! Când va avea loc festivalul?

Unul dintre cele mai importante festivaluri care se organizează an de an în Cluj-Napoca, Festinvalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a fost în pericol să fie anulat. Tudor Giurgiu, directorul festivalului a anunțat că festivalul va avea totuși loc.

Tudor Giurgiu, a declarat că TIFF-ul va fi organizat cu siguranță în acest an, probabil în prima jumătate a lunii august, cu respectarea măsurilor de siguranță.

„Va fi un TIFF diferit în sensul în care, evident, prioritatea cea mai mare va fi asigurarea unor măsuri de securitate, de igienă, de dezinfectare cu care nu am fost obișnuiți până acum, dar e important ca oamenii, odată ce intră în incintele fie interioare, fie exterioare ale Festivalului, să se simtă în siguranță. Estimăm că în august cinematografele vor fi deschise, dar nu vor putea funcționa la întreaga capacitate, vorbim probabil de jumătate din capacitate, vor fi intervale mai mari între filme, dezinfectarea se va face după fiecare proiecție. În exterior, există deja norme europene legate de cum se amenajează o incintă de proiecție în aer liber, cu scaune așezate la un metru jumătate. Va fi un timp mai mare alocat intrării și plecării din incintă, bilete care se vor achiziționa exclusiv online, deci probabil că vor fi ceva mai puține filme. Interesul sunt convins că va fi la fel de mare, doar că în mod sigur nu vom putea acomoda atât de mulți spectatori și e important să știe că nu vom putea suplimenta numărul de spectatori pentru că vor fi niște normative foarte clare în vigoare”, a spus Tudor Giurgiu la un post de radio local.


Un TIFF mai mult în aer liber

Organizatorii TIFF spun că anul acesta festivalul va fi mai mic, pentru a putea respecta măsurile de protecție împotriva răspândirii infecției cu coronavirus și se vor concentra mai mult pe proiecții în aer liber și rămâne valabilă și varianta drive-in.

„Mergem înainte și sunt convins că va fi un TIFF diferit, dar memorabil din toate punctele de vedere. E o formă de a gusta spectacol în condiții de siguranță maximă”, a adăugat Tudor Giurgiu.


În prezent, potrivit actualelor reglementări, organizarea de vizionări drive-in nu este posibilă, dar acestea vor fi probabil permise de luna viitoare”.

Câți oameni vor putea viziona același film?

Este cunoscut deja faptul că la TIFF au loc proiecții de filme atât în sălile de cinema din oraș sau alte locații, cât și în aer liber (cele în aer liber fiind printre preferatele spectatorilor), iar organizatorii deja se gândesc la variante posibile pentru a se putea viziona filmele respectând măsurile de distanțare socială.


„Noi putem fără probleme să organizăm spectacole și de 100 de oameni în interior și de 1000 de oameni în aer liber”, a adăugat Girgiu.

Surpriza pentru clujeni, stricată de Guvern

Recent, directorul TIFF s-a revoltat împotriva deciziei Guvernului de a interzice evenimentele de tip drive-in.


Guvernul a adoptat luni Hotărârea privind starea de alertă prin care sunt interzise activităţile cultural-artistice-sportive în spaţii închise, dar şi organizarea şi desfăşurarea de concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in.  Într-o postare pe Facebook, Giurgiu a reclamat: „Rog să îmi explice (în direct şi la o oră de vârf) oricine din Guvern de ce e mai periculos şi predispus infectării participarea la un event drive-in decât a merge la un supermarket, la shopping, sau la slujba de duminică din faţa bisericii. Vă spun eu: nu e“.


El a amintit că trei ani a organizat drive-in la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi că voia să facă o surpriză publicului peste două săptămâni, pe 29 mai, când ar fi trebuit să înceapă ediţia de anul acesta a TIFF.


„Plănuiam o chestie foarte mişto, de bun simţ, organizată în condiţii de deplină siguranţă, o ieşire absolut necesară pentru toţi cei care vor să se bucure (respectând toate normele în vigoare) de un pic de relaxare. Era totul pregătit“, a scris el. Giurgiu a adăugat şi că Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat normele pentru obţinerea de licenţe temporare pentru drive-in-uri. „În toată Europa aceste evenimente se întâmplă cu OK de la autorităţi (...) La noi e NU. Că aşa e mai bine. Transmit celui care a decis includerea drive-in-ului pe lista că a făcut, din neştiinţă, o prostie fără măcar să aibă curiozitatea să se consulte cu cei care se pricep la asta. Sper ca Parlamentul să repare aberaţia asta dacă tot trece HG-ul pe la ei“, se arată în mesaj.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter