Actualitate

ATENȚIE, clujeni! Apa din multe localități din județ este CONTAMINATĂ!

În județul Cluj există localități unde apa care curge la robinet nu este de cea mai bună calitate. Cu toate acestea, oamenii o consumă. De asemenea, există localități unde nu există deloc rețea de apă.

ATENȚIE, clujeni! Apa din multe localități din județ este CONTAMINATĂ! ATENȚIE, clujeni! Apa din multe localități din județ este CONTAMINATĂ!

Jurnaliștii recorder.ro au făcut o analiză, în funcție de datele oferite de Direcțiile de Sănătate Publică a tuturor județelor, a apei pe care românii o consumă. Printre datele analizate de ei se află și cele din județul Cluj. Au fost analizate însă doar datele localităților mici, sub 5.000 de locuitori.

Astfel, există localități în județul Cluj unde apa de băut este contaminată, printre care: Izvoru Crișului, Rîșca, Beliș, Negreni, Ciucea și chiar mai aproape de Cluj-Napoca, în Aiton sau Ciurila.


Însă există și zone unde nu există rețea de apă, precum Feleacu, Tureni sau Viișoara, care sunt la câțiva kilometri de Cluj-Napoca, dar și în zonele de munte cum ar fi Mărișel sau Săcuieu.

Apa este bună de băut în mai multe localități, printre care: Căpușu Mare, Călățele, Mărgău, Măguri-Răcătău.


Majoritatea localităților au sursă proprie de alimentare cu apă

Reprezentanții Companiei de Apă Someș S.A. spun că aceste localități unde apa este contaminată nu se află în zona lor de deservire și au sursă proprie de alimentare cu apă.

„Sunt localități pe care noi nu le deservim. S-ar putea ca în unele din aceste localități să existe niște rețele, dar nu sunt în zona noastră de deservire, cele mai multe dintre ele. Dar ceea ce pot să văd spun este că absolut nicio localitate din cele pe care le deservim noi, fie că sunt deservite de sistemul zonal de alimentare cu apă, adică cel care pleacă de la Cluj-Napoca spre Gherla, Dej și așa mai departe, fie că sunt localități deservite de surse locale care sunt în deservirea noastră, nu au probleme de calitate a apei. Noi facem buletine de analiză zilnic, sunt publicate pe pagina companiei, iar calitatea apei, independent de analizeze noastre, este supusă monitorizării de audit din partea Direcției de Sănătate Publică. Localitatea Negreni nu este în administrarea noastră, nici Ciurila, Nici Beliș. Probabil au surse locale, iar sursele locale devin destul de subsceptibile la contaminare când au loc schimbări climatice, iar dacă aceste surse locale sunt administrate de primăriile comunale care nu au nici știință, nici echipamente ca să asigure o calitate a apei adecvată, atunci acei locuitori au o problemă. Sunt localități în care există sisteme paralele de apă, un sistem construit de noi și unul preexistent, care este administrat în continuare de Primărie”, a declarat Lucian Croitoru, purtător de cuvânt al Companiei de Apă Someș S.A.


Și Izvoru Crișului, care se află doar la câțiva kilometri de Huedin, nu este în administrația Companiei de Apă.

„Izvoru Crișului, deși este aproape de Huedin, nu este cuprins în rețeaua noastră. Au sistem propriu de alimentare cu apă, administrat de autoritățile locale”, a declarat Dorin Tămaș, directorul filierei din Huedin a Companiei de Apă Someș S.A.


Cum este apa în municipiul Cluj-Napoca?

În analiza celor de la Recorder au fost luate în considerare doar zonele care au sub 5.000 de locuitori, motiv pentru care municipiul Cluj-Napoca nu este pe listă. Însă, Monitorul de Cluj a scris despre cât de bună este apa care curge la robinetele clujenilor.

CITEȘTE ȘI: Să bem apă de la robinet? Depinde în ce zonă a Clujului ne aflăm!

„Harta e realizată pe baza celor mai recente analize efectuate de DSP (în cursul anului trecut), dar o evaluare corectă a apei presupune teste mai frecvente decât se fac în prezent, deoarece calitatea apei poate fi influențată de o mulțime de factori. Așa că informațiile noastre, deși extrase din surse oficiale, sunt în primul rând un reper, nu un verdict”, se arată în articol.


Localitățile cu sub 5.000 de locuitori care au apă contaminată sunt:

Negreni

Ciucea

Izvoru Crișului

Mănăstireni

Rîșca

Beliș

Valea Ierii

Băișoara

Iara

Petreștii de Jos

Moldovenești

Luna

Aiton

Ploșcoș

Borșa

Vultureni

Recea-Cristur

Ultimele Stiri
abonare newsletter