Actualitate

Ce se mai aude de parkingurile din cartiere? „Nu am început proiecte noi, nu am bani!”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, recunoaște că nu a dat drumul la noi investiții, cum ar fi parkingurile din cartierele Zorilor sau Gheorgheni.

ce-se-mai-aude-de-parkingurile-din-cartiere-nu-am-inceput-proiecte-noi-nu-am-bani, sursă foto: Google Maps ce-se-mai-aude-de-parkingurile-din-cartiere-nu-am-inceput-proiecte-noi-nu-am-bani, sursă foto: Google Maps

În aprilie 2009, pe vremea fostului edil Sorin Apostu, proaspăt ales la cârma Primăriei Cluj-Napoca după desemnarea lui Emil Boc în fruntea Guvernului României, pe masa consilierilor locali ajungea un proiect al unui parking de cartier, în Zorilor, la intersecția străzilor Gheorghe Dima și Louis Pasteur.

Conform planurilor de la acea vreme, parkingul urma să aibă un regim de înălțime compus din demisol, parter, două etaje și terasă, cu o capacitate de 230 de locuri. Parkingul urma să fie construit pe un teren în suprafață de 1.827 mp, situat în spatele blocurilor de pe străzile Gheorghe Dima nr. 12-20, respectiv Louis Pasteur nr. 78. Proiectul a rămas la nivel de promisiune.


Emil Boc a plusat: nu unul, ci două parkinguri în cartierul Zorilor

La aproape un deceniu distanță, în 2018, revenit în fotoliul de primar, Emil Boc dezvăluia că există planuri pentru construirea a nu unul, ci două parkinguri în cartierul Zorilor. Soluția găsită pentru viitoarele parkinguri supraterane erau străzile Sighișoarei și Gheorghe Dima.

Ulterior, în martie 2019, viceprimarul Dan Tarcea a reconfirmat planurile unui parking pe strada Gheorghe Dima nr. 35-41, cu un regim de înălțime de două subsoluri, parter și două etaje, respectiv 200 de locuri.


Consilierii locali aveau să aprobe apoi Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru garajul supraetajat, care prevede ridicarea unui imobil cu subsol, parter și două etaje pe strada Gheorghe Dima 39B. Acesta se află – pe hârtie – în apropierea parcului „Iuliu Prodan”, pe un teren de 2.750 mp. Deocamdată, planurile au fost lăsate deoparte, recunoaște Emil Boc.

Emil Boc: „Când vor fi gata documentele, o să le prezint!”

„Nu sunt gata documentațiile... acolo sunt două parkinguri avute în vedere, în Zorilor. Când vor fi gata documentele, am să vin, să le prezint. Nu am început niciun proiect nou, pentru că nu am bani, să ne înțelegem! Am insistat să continuăm proiectele începute și derulate, proiecte noi nu am pornit, pentru că resursa financiară a fost limitată, suntem afectați de coronavirus”, a precizat edilul, într-o intervenție telefonică la o emisiune radio.


Într-o situație similară se află și parkingul modular plănuit în cartierul Gheorgheni, pe strada Liviu Rebreanu. În aprilie 2019, viceprimarul Dan Tarcea spunea că garajul supraetajat pare inspirat din parkingul modular de la aeroportul din München, construit pe o structură metalică ușoară. Ideea nu era una nouă, soluția parkingului modular fiind dezbătută încă din 2017, însă fără rezultate concrete până în prezent.

Dacă în cursul lunii martie, municipalitatea a pierdut circa 7,5 milioane de lei, aceeași sumă se vehiculează de specialiști în dreptul pierderilor cauzate de epidemia de coronavirus și pentru luna aprilie. Emil Boc susține că adevăratul impact al COVID-19 se va resimți abia în toamnă și afirmă că impactul negativ asupra economiei naționale și locale va avea efecte nu doar pe termen scurt, ci și pe termen mediu și lung.


CITEȘTE ȘI:

Primăria redesenează cartierul Zorilor. „Lipsa parcărilor generează conflicte”

Ultimele Stiri
abonare newsletter