Actualitate

Un Institut de Cercetare în Inteligență Artificială va fi înființat de UTC la Cluj, cu 80 mil. lei

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) va demara un proiect pentru crearea unui Institut de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA), în valoare de peste 80 de milioane de lei.

Un Institut de Cercetare în Inteligență Artificială va fi înființat de UTC la Cluj, cu 80 mil. lei Un Institut de Cercetare în Inteligență Artificială va fi înființat de UTC la Cluj, cu 80 mil. lei

Universitatea va construi o nouă clădire, cu o suprafață totală desfășurată de 10.500 mp, care va găzdui mai multe centre și laboratoare de cercetare, dotate cu echipamente ultraperformante care vor genera soluții noi, inovatoare în domenii de actualitate, precum securitatea cibernetică, orașe inteligente, vehicule autonome și sisteme inteligente.

Institutul va contribui la crearea unor nișe de excelență pe piața forței de muncă regională pentru specialiști în domeniul inteligenței artificiale și la stabilirea unor echipe de cercetare și inovare competitive la nivel european și internațional, care vor aduce vizibilitate și prestigiu regiunii.


„Crearea acestui institut, va genera o dimensiune care va permite accesul la resurse la nivel național și internațional prin proiecte de cercetare și dezvoltare inovative. Cooperarea cu companiile din România și cu cele internaționale va asigura factorul de multiplicare necesar dezvoltării în această regiune a unui pol competitiv în domeniul inteligenței artificiale”, transmit reprezentanții universității.

Inițiativa UTCN urmărește strategia de dezvoltare a municipiului ClujNapoca, orientată spre domenii de înaltă tehnologie, inovare și excelență științifică și are drept obiectiv coagularea resursei umane cu expertiză în noile tehnologii, în jurul unui institut de dezvoltare și transfer tehnologic dotat cu infrastructură de cercetare de ultimă generație, care să asigure masa critică de competențe și rezultate relevante în inteligența artificială.


CITEȘTE ȘI

Un ventilator mecanic pentru secțiile de terapie intensivă a fost realizat la Cluj - VIDEO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter