Actualitate

Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, REVOLTAT pe Guvern: „Plănuiam o chestie mișto, de bun simț”

După ce Guvernul a decis interzicerea organizării de evenimente în aer liber pe perioada stării de alertă, au apărut nemulțumiri. Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, organizator al TIFF, și-a arătat revolta pe rețelele de socializare.

Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, revoltat pe Guvern: „Plănuiam o chestie mișto, de bun simț” Directorul TIFF, Tudor Giurgiu, revoltat pe Guvern: „Plănuiam o chestie mișto, de bun simț”

Guvernul a adoptat luni Hotărârea privind starea de alertă prin care sunt interzise activităţile cultural-artistice-sportive în spaţii închise, dar şi organizarea şi desfăşurarea de concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in.  Într-o postare pe Facebook, Giurgiu a reclamat: „Rog să îmi explice (în direct şi la o oră de vârf) oricine din Guvern de ce e mai periculos şi predispus infectării participarea la un event drive-in decât a merge la un supermarket, la shopping, sau la slujba de duminică din faţa bisericii. Vă spun eu: nu e“.

TIFF cu drive-in

El a amintit că trei ani a organizat drive-in la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi că voia să facă o surpriză publicului peste două săptămâni, pe 29 mai, când ar fi trebuit să înceapă ediţia de anul acesta a TIFF.


„Plănuiam o chestie foarte mişto, de bun simţ, organizată în condiţii de deplină siguranţă, o ieşire absolut necesară pentru toţi cei care vor să se bucure (respectând toate normele în vigoare) de un pic de relaxare. Era totul pregătit“, a scris el. Giurgiu a adăugat şi că Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat normele pentru obţinerea de licenţe temporare pentru drive-in-uri. „În toată Europa aceste evenimente se întâmplă cu OK de la autorităţi (...) La noi e NU. Că aşa e mai bine. Transmit celui care a decis includerea drive-in-ului pe lista că a făcut, din neştiinţă, o prostie fără măcar să aibă curiozitatea să se consulte cu cei care se pricep la asta. Sper ca Parlamentul să repare aberaţia asta dacă tot trece HG-ul pe la ei“, se arată în mesaj.

Planuri pentru un festival de film în condiții de pandemie

Tudor Giurgiu anunța în urmă cu puțin timp că echipa de organizare a TIFF lucrează la realizarea unui festival de care să se bucure clujenii, dar care în același timp să țină cont de măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus.


„Sigur, în anul ăsta probabil va fi o socializare la ceva distanță unul de altul, dar nu îmi imaginez alt mod de a face TIFF-ul decât așa cum era, la o amploare probabil mai mică, cu mai multe locații în aer liber, cu locații mai puține de interior, unde probabil va trebui să nu mai contăm pe capacitatea integrală a sălii, respectând toate măsurile care vor fi.

Deci va fi un TIFF diferit, mai mic ca amploare, dar păstrăm specificul. Nu îmi imaginez deloc soluția online, pentru că ar însemna să sacrificăm ce are brandul TIFF în ADN-ul lui”, declara Tudor Giurgiu în urmă cu aproape o lună.


Emil Boc spera că TIFF nu va fi anulat

La sfârșitul lunii aprilie, primarul Emil Boc anunța că TIFF-ul ar putea scăpa neanulat.

Primarul Clujului a delcarat că, prin impunerea anumitor schimbări de organizare, festivalul TIFF ar putea să aibă loc anul acesta, în ciuda păstrării unor măsuri de distanțare. Printre sugestiile edilului senumără așesarea scaunelor la o distanță mai mare unele de altele sau purtarea măștilor de către spectatori în timpul vizionării filmelor.


„TIFF-ul se pare că scapă, pentru că ei au posibilitatea să organizeze niște vizionări de film cu păstrarea distanțării sociale: pui scaunele la doi metri distanță, oamenii poartă măști, nu se interacționează direct și să păstrează măsurile impuse de autorități. Ar fi posibil ca TIFF-ul să fie păstrat, l-am și auzit pe Tudor Giurgiu spunând ceva de luna iulie sau august pentru organizarea festivalului, așteaptă și el data de 15 mai", a declarat EMil Boc, la un post local de radio.

 



 

abonare newsletter