Sănătate

Spitalul Regional Cluj. Săptămâna viitoare va fi depusă cererea de finanțare?

Ministerul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că marți a fost depusă cererea de finanțare pentru Spitalul Regional de Urgență din Iași și că săptămâna viitoare va fi depusă și cea pentru Spitalul Regional din Cluj.

“O spun cu foarte mare bucurie. Astăzi (n.red. marți) la Ministerul Dezvoltării s-a depus cererea de finanțare pentru Spitalul Regional Iași, săptămâna viitoare se va depune cererea de finanțare pentru Spitalul Regional Cluj, iar la începutul lunii noiembrie cererea de finanțare pentru Spitalul Regional Craiova”, a spus Pintea.

Noul spital regional de urgență din Cluj va costa 2,5 miliarde de lei (fonduri europene și fonduri bugetare) și va avea 849 de paturi, dintre care 105 pentru îngrijiri critice (inclusiv arși), potrivit proiectului de hotărâre de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnic-economici pus în dezbatere publică.


Spitalul ar urma să fie construit în patru ani.

Cele mai importante detalii din proiect:


*Cost: 2,5 miliarde de lei, cu o investiție eșalonată pe patru ani

*Capacitate: 849 de paturi și 19 săli de operație. Spitalul va avea 774 de paturi de spitalizare pentru îngrijiri acute și 105 paturi pentru îngrijiri critice în spital, printre care și pacienți arși.


*Finanțare din fonduri europe și de la bugetul Ministerului Sănătății

*Locație: Terenul selectat este în zona Florești, strada Avram Iancu, la 10 km de centrul municipiului Cluj Napoca. Terenul a fost primit de la Consiliul Județean Cluj


*Construcție: Va avea 7 niveluri (subsolu, parter și 5 etaje). Partea extinsă orizontală a clădirii se întinde pe 3 niveluri complete, în timp ce o parte din clădire se extinde pe 3 etaje suplimentare. Terasele de deasupra etajului 1, între curțile interioare, și terasa de deasupra nivelului 3 sunt prevăzute a fi acoperite cu vegetație. Suprafața construită este de 28.883 de mp.

*Parcări: Spitalul va avea 1.396 locuri de parcare, la sol și în subsol. În plus vor exista 15 locuri de parcare pentru motociclete, 41 pentru biciclete și o stație de autobuz. În parcare vor fi amplasate 10 stații de încărcare pentru mașinile electrice.


*Heliport: Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport pentru elicopterele care transportă pacienți.

Centrele medicale din noul spital:

Centrul pentru cap și gât cuprinzând  specialități de neurologie, neurochirurgie, oftalmologie, ORL, chirurgie maxilo-facială;

Centrul toracic cuprinzând pneumologia, cardiologia, chirurgia toracică, chirurgia cardiovasculară;

Centrul abdominal cuprinzând  gastroenterologie, nefrologie, urologie, chirurgie generală;

Centrul pentru articulaţii, coloană  vertebrală și traumă cuprinzând ortopedie&traumatologie, chirurgie plastică, arsuri, chirurgie vasculară;

Centrul de medicină internă cuprinzând dermatologie, medicină  internă, reumatologie, boli metabolice și endocrinologie, imunologie, hematologie;

Centrul pentru mamă și copil cuprinzând ginecologie, obstetrică, pediatrie și chirurgie pediatrică, neonatologie;

Paturile pentru spitalizare de zi și spațiile pentru servicii medicale ambulatorii

“Infrastructurile spitalicești din Cluj sunt fragmentate, îmbătrânite și incompatibile cu modelele și sistemele moderne de funcționare a  spitalelor; totodată, absența echipamentelor și tehnologiilor de ultimă generație, frecvența mare a internărilor duc la o supradimensionare  costisitoare a îngrijirilor  medicale în spitale. Gradul de ocupare în Spitalul Clinic Județean de Urgență variază de la 18,2% în neurologie, la 55% în ortopedie, 61,7% în imunologie, 67,1% în endocrinologie și 68,6% în pediatrie”, transmite Ministerul Sănătății.

Subiect de campanie electorală

Despre Spitalul Regional de Urgență de la Cluj politicienii vorbesc încă din 2004 și cu atât au rămas, cu vorba.

În luna august, un comunicat al Ministerului Sănătății anunța cu surle și trâmbițe că „pentru Spitalul Regional Cluj a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut Acordul de Mediu şi sunt finalizaţi indicatorii tehnico-economici care vor fi aprobaţi la sfârşitul lunii august în Guvern, urmând ca în luna octombrie să fie depusă cererea de finanţare şi pentru acest spital la Comisia Europeană”.

În luna aprilie, ministrul sănătății, Sorina Pintea, declara, că în opinia sa, este un termen „optimist” anul 2024 indicat de consultanți ca an în care ar putea fi gata spitalele regionale.

Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, a refuzat să avanseze un orizont de timp pentru finalizarea spitalelor regionale de urgență, spunând că lucrările ar putea începe la începutul anului 2021.

De altfel, și fostul premier Victor Ponta a susținut că Spitalul Regional de la Cluj nu va porni până în 2020 pentru că ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a cerut ca banii să se mute pentru următorul exerciţiu financiar 2021-2027.

Ultimele Stiri
abonare newsletter