Actualitate

Un bloc de 5 etaje „răsare” pe strada Traian. Vecinii se plâng că le va umbri casele!

Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca urmează să dea undă verde construirii unui bloc de 5 etaje pe strada Traian.

Un bloc de 5 etaje „răsare” pe strada Traian. Vecinii se plâng că le va umbri casele! Un bloc de 5 etaje „răsare” pe strada Traian. Vecinii se plâng că le va umbri casele!

Pe ordinea de zi a ședinței de marți, 12 mai, se regăsește un proiect ce vizează desființarea unei construcții existente pe strada Traian, nr. 28 și construirea unui imobil mixt de locuințe cu spații comerciale la parter, în regim S+P+5E+R. Consilierii locali urmează să aprobe Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru a da liber construcției.

Zona străzii Traian, în plină reconfigurare

Parcela pe care se solicită construirea, în suprafață de 1.041 mp, este situată pe frontul vestic al străzii Traian, fiind delimitată de parcelele cu fond construit perimetral. De asemenea, pe parcelă există fond construit în suprafață de 105 mp, care se propune spre desființare. Din punct de vedere urbanistic, terenul este destinat restructurării, într-o zonă mixtă cu regim de construire închis.


Conform documentației atașate proiectului de hotărâre, accesul auto și cel pietonal în noua construcție se va face dinspre strada Traian, iar staționarea autovehiculelor se va realiza în interiorul parcelei, în spațiile amenajate la subsolul și parterul clădirii. Toate investițiile propuse prin documentația de urbanism vor fi suportate de beneficiarul proiectului. Totodată, înălțimea maximă totală a imobilului nu va depăși 25 metri.

Potrivit Direcției Generale de Urbanism, suprafețele de teren necesare lărgirii străzii Traian și realizarea unei circulații pietonale adiacente Someșului Mic vor fi dezmembrate din parcela inițială și înscrise în CF cu titlul de „drum” anterior emiterii autorizației de construire pe parcelă. Acestea vor fi reamenajate ca spații verzi aferente sistemului de circulații publice – cu dalaj spre strada Traian – până la recepția imobilului mixt, se arată în raportul de specialitate.


Vecinii se plâng că nu vor mai vedea soarele din cauza noului bloc

În replică la sesizările unui vecin de la nr. 26, beneficiarul lucrării – SC Solaris Real Estate Investments SRL – susține că imobilul propus „se încadrează în tendința de dezvoltare a zonei”, conform Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Cluj-Napoca. Clujeanul s-a plâns că noul bloc se realizează între case. De partea cealaltă, reprezentanții companiei de dezvoltare imobiliară spun că zona se află în plină „restructurare și reconfigurare a fondului construit existent”.

O altă clujeancă s-a plâns că noua construcție îi va umbri locuința. Drept răspuns, Solaris Development afirmă că, în cadrul documentației pentru obținerea avizului de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj, a fost realizat și un studiu de însorire, care demonstrează că noul imobil nu va „fura” soarele vecinilor de la nr. 26. Cu toate acestea, merită precizat că, la o dezbatere organizată în data de 11 decembrie 2019, nu s-a prezentat nimeni din partea publicului.


CITEȘTE ȘI:

Rămâne cum am stabilit! Bloc de 10 etaje într-o zonă cu multe spaţii verzi pe Plopilor

 


Grădinile de La Terenuri distruse de excavatoare! Urmează să se construiască blocuri noi? FOTO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter