Actualitate

Imagini revoltătoare în Spania în prima zi de relaxare a măsurilor! Un scenariu similar s-ar putea repeta şi în România după 15 mai. FOTO

Pedro Sanchez, premierul Spaniei, a anunţat că începând de duminică, 26 aprilie, copii sub 14 ani au voie afară însoţiţi de un părinte pentru desfăşurarea de activităţi fizice.

Conform ultimelor decizii din Spania, un copil are dreptul să iasă afară o oră pe zi între orele 09:00 şi 21:00, dar nu la mai mult de un kilometru de casă. Libertatea copiilor a fost primul pas spre revenirea la normal în Spania, iar Pedro Sanchez a promis că dacă numărul bolnavilor de COVID-19 va scădea după 2 mai măsuri similare vor fi luate şi în rândul adulţilor.

Premierul Spaniei a mai afirmat că toate restricţiile ar putea să fie ridicate gradual de către autorităţi după 15 mai, dar totul depinde de modul în care se va desfăşura pandemia de coronavirus.


Spaniolii s-au înghesuit pe străzi în prima zi după relaxarea măsurilor

Autorităţile au transmis un mesaj ferm către toţi părinţii pentru a se păstra distanţa socială în momentul în care ies afară cu copilul, dar foarte multe mulţi au trecut cu vederea acest lucru şi au împărţit băncile din parcuri şi spaţiile verzi fără să fie păstrată o distanţă de siguranţă.

Klaus Iohannis a anunţat că şi în România măsurile vor fi mult mai blânde după 15 mai, iar viaţa oamenilor va reveni treptat la normal, însă doar dacă se vor respecta anumite măsuri de precauţie în momentul în care ne aflăm în spaţiile publice.


Italia încearcă să revină la normal în următoarea perioadă

Italienii au pregătit un set de măsuri graduale pentru revenirea la viața fără restricții, însă totul va depinde de modul în care populația va respecta indicațile autorităților. Oficialii au anunțat că sunt pregătiți să relanseze inclusiv partea economică, dar totul va fi atent monitorizat și măsurile pot fi reactivate din nou dacă apare un număr mare de îmbolnăviri.

Începând cu data de patru mai:


- deplasările rămân interzise, cu excepția necesităților de sănătate și pentru a ajunge la locul de muncă, la care se adaugă posibilitatea de a-ți vizita familia apropiată (părinți/copii) și doar cu declarație pe propria răspundere
- măștile sunt obligatorii în toate mijloacele de transport și în orice altă incintă unde nu se poate păstra distanța de minim un metru între persoane
- se redeschid unele activități, printre care cele agricole, construcțiile și hotelurile (deși deocamdată doar pentru pregătiri, nu se primesc turiști)
- slujbele se țin tot fără credincioși, dar se permit ceremoniile de înmormântare, cu maxim 15 persoane și cu obligativitatea purtării măștii
- restaurantele pot deschide, dar doar pentru comenzi “to go”
- se poate face sport individual (alergare, trekking, ciclism)
- deplasările între regiuni sunt în continuare interzise

După 18 mai


- se redeschid magazinele en detaille, muzeele
- se pot relua antrenamentele echipelor de fotbal

După 1 iunie


- se redeschid barurile și restaurantele

Septembrie

- se redeschid școlile

 În fiecare vineri, se va analiza curba epidemică și indicele R0, care arată cât de repede se difuzează virusul în comunitate. Se ia în calcul și capacitatea de pe secțiile de Terapie Intensivă. Dacă cei trei indici vor arăta creșteri alarmante, măsurile restrictive vor fi reactivate.

abonare newsletter