Economie

Câți bani ar pierde Clujul, dacă UNTOLD, Electric Castle și TIFF vor fi anulate

Cluj-Napoca ar pierde o sumă uriașă de bani, dacă cele trei mari festivaluri din oraș vor fi anulate, din cauza pandemiei de COVID-19.

Câți bani va pierde Clujul, dacă UNTOLD, Electric Castle și TIFF vor fi anulate Câți bani va pierde Clujul, dacă UNTOLD, Electric Castle și TIFF vor fi anulate

 

Circa 60 de milioane de euro ar putea să piardă Clujul, dacă festivalurile programate să aibă loc în această vară vor fi anulate din cauza pandemiei de coronavirus. Primarul Emil Boc a declarat că este puțin probabil ca evenimente de mare amploare să mai aibă loc, scrie Mediafax.


Anul trecut, festivalul UNTOLD a adus orașului un profit de peste 45 de milioane de euro, în doar patru zile. De asemenea, alte 10 milioane de euro au fost câștigate în urma Electric Castle și 7,8 milioane de euro în urma TIFF. Aceşti bani se adună an de an în urma fondurilor investite de festivaluri în economia locală pentru organizare, dar şi din banii cheltuiţi de participanţi.

TIFF, amânat de coronavirus

Din cauza pandemiei de COVID-19, TIFF, cel mai mare festival de film din țară, a fost deja amânat.


„A fost amânat TIFF-ul, iar pentru celelalte evenimente mari se aşteaptă 15 mai. E adevărat, este puţin probabil ca evenimente de mare amploare să mai aibă loc având în vedere restricţiile anunţate şi prognozate, dar pe de altă parte se pot găsi modalităţi diferite și diverse de organizare şi a acestor evenimente”, a declarat primarul Emil Boc.

Dacă organizatorii vor fi obligaţi să anuleze festivlaurile, sectorul cultural trebuie sprijinit printr-o strategie guvernamentală, crede edilul.


„În acest moment lucrăm împreună cu industria de evenimente din Cluj şi din România de a pregăti un cadru legal pentru sprijinirea acesteia, pentru că oferă foarte multe locuri de muncă, ea nu trebuie să dispară, să fie pusă la pământ. E un sector important al vieţii noastre şi nu trebuie considerat o Cenuşăreasă”, a mai spus Emil Boc.

Cel mai mare festival din țară, pus sub semnul întrebării

Între timp, organizatorii festivalurilor speră ca restricțiile să fie ridicate și continuă pregătirile.


„În acest moment, festivalurile UNTOLD şi NEVERSEA nu sunt anulate. Facem tot ceea ce depinde de noi pentru a spera că şi în acest an vom reuşi să aducem bucuria festivalurilor în cele mai bune şi în cele mai sigure condiţii”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD şi NEVERSEA.

Sute de mii de oameni din ţară, dar şi din străinătate şi-au cumpărat deja bilete pentru festivalurile din Cluj care sunt programate în această vară.


CITEȘTE ȘI

Ne distrăm la UNTOLD și Electric Castle în 2020? „În cadrul legal actual, NU pot fi organizate!”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter