monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Nu doar vârstnicii pot fi afectați de coronavirus! Trei categorii care pot face forme grave

Persoanele subraponderale, cadrele medicale și cei cu hiperactivitate imună sunt cele mai predispuse la contactarea coronavirusului.

nu-doar-varstnicii-pot-fi-afectati-de-coronavirus-trei-categorii-care-pot-face-forme-grave

Numărul deceselor provocate de coronavirus în România a trecut de 400, iar printre victime se regăsesc și mai multe persoane sub 50 de ani, deși inițial se spunea că boala atacă în primul rând vârstnicii.

“Lucrurile sunt destul de clare. Sunt mai multe puncte şi categorii de risc în rândul tinerilor. Sunt tineri care nu ştiu că au alte afecţiuni. Uităţi-vă de exemplu în SUA, tânăr supraponderal, fumător care nu şi-a făcut analize, dar are puţin diabet, puţină hipertensiune. Este o categorie de risc. Pentru că supraponderalii abia pot urca scările fără să obosească, fiind plămânii foarte solicitaţi”, a declarat specialistul în boli infecţioase de la Matei Balş, Adrian Marinescu.


Medicii, cei mai expuși la COVID-19

Cadrele medicale au fost cele mai expuse la început, deoarece lipsa de materiale obliga medicii și asistentele să trateze bolnavii fără echipamente de protecție.

“Personal medical supraexpus, intră în contact de multe ori câte puţin cu virusul, iar la un moment când se îmbolnăvesc pot face o formă gravă”, a mai spus Marinescu.


Tinerii care au o hiperactivitate imună sunt expuși în fața unei astfel de boli:

“Se întâmplă ca tineri să facă hiperactivitate imună. Persoane care nu au nimic, dar sistemul lor imunitar devine agresiv. Aceste cazuri sunt foarte rare statistic, dar întotdeauna vor fi excepţii”, a mai spus medicul.


Citește și:

Numărul real al deceselor provocate de COVID-19 ar putea fi mult mai mare în România