Actualitate

STOP arderilor de gunoaie în starea de urgență! Activiștii cer oprirea importului de deșeuri

Zeci de organizații și experți de mediu cer Guvernului oprirea arderilor deșeurilor, pe toată durata stării de urgență.

STOP arderilor de gunoaie în starea de urgență! Activiștii cer oprirea importului de deșeuri STOP arderilor de gunoaie în starea de urgență! Activiștii cer oprirea importului de deșeuri

Nu mai puțin de 38 de organizații non-guvernamentale, printre care Comunitatea Declic, Asociația Clujul Sustenabil și Societatea Română de Pneumologie, alături de 65 de activiști de mediu și experți solicită oprirea incinerării deșeurilor medicale și non-medicale, în zonele locuite și în apropierea acestora, pe toată durata stării de urgență.

De asemenea, printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui României, Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban, Guvernului, în speță ministrului Sănătății, Nelu Tătaru și ministrului Mediului, Costel Alexe, organizațiile neguvernamentale cer stoparea importurilor de deșeuri pe toată perioada stării de urgență.


„Dorim implementarea urgentă a acestor cerințe, în contextul apariției mai multor studii care dovedesc că un aer poluat crește incidența cazurilor și complicațiilor COVID-19. Efectele unui aer poluat sunt devastatoare în acest context, mai ales pentru aglomerările urbane și vedem în toată lumea mai multe cazuri și mai multe decese în aceste zone”, se arată în scrisoarea deschisă.

Ce solicită activiștii de mediu?

* Oprirea arderilor de orice tip a deșeurilor medicale sau non-medicale, în zonele locuite sau în apropierea zonelor locuite, în toate situațiile în care emisiile rezultate depășesc parametrii agreați de Ministerul Mediului.
* Investigarea tuturor infracțiunilor ce privesc arderea necontrolată și ilegală de deșeuri care au avut loc în ultimele săptămâni și sancționarea instituțiilor responsabile pentru lipsa de intervenție, precum și publicarea rezultatelor pe site-ul oficial al MMAP.
* Interzicerea importului de deșeuri cu orice scop și a bunurilor second-hand pe perioada pandemiei COVID-19.
* Urgentarea achizițiilor de echipamente de monitorizare a dioxinelor, furanilor și bifenililor policlorurați (PCB) și punerea lor în operațiune, implementând publicarea măsurătorilor la zi pe site-ul Ministerului Mediului.
* Intervenția Gărzii de Mediu la orice oră în care se semnalează o potențială infracțiune de mediu inclusiv flagrant.
* Alinierea la nivel european a sancțiunilor și a taxelor practicate pentru depozitarea si incinerarea deșeurilor municipale și asimilabile.


Peste 1 milion de români suferă de probleme respiratorii

Conform estimărilor Agenției Europene de Mediu și Societății Române de Pneumologie, în România, peste un milion de persoane suferă de afecțiuni ale sistemului respirator, în timp ce anual 23.000 de persoane mor prematur din cauze asociate aerului poluat, potrivit unui clasament al eficienței împotriva poluării cu focus pe cele mai mari 10 orașe din țară.

„Cerem autorităților să acționeze proactiv pentru alinierea la normele impuse de Comisia Europeană în contextul stării de urgență climatică declarate de către Parlamentul European în noiembrie 2019. Aceste măsuri vor ajuta statul român în procesul de infringement deja lansat de Comisia Europeană în 2018 și vom evita viitoare incidente care afectează semnificativ bugetul național”, mai spun activiștii de mediu.


CITEȘTE ȘI:

Acesta e Clujul... PLIN de GUNOAIE! 981 de tone de deșeuri abandonate într-un an - FOTO

 


RUȘINOS! Barajul plutitor din Grigorescu abia mai face față MORMANELOR DE GUNOAIE

 

Tone de gunoaie din Italia, arse „la negru” la Pata Rât? Ce spune Garda de Mediu Cluj

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter