monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Strada Tipografiei, în plin șantier după cinci licitații

Străzile Regele Ferdinand, Tipografiei, Sextil Puşcariu şi Emile Zola vor fi reamenajate, în sensul eliminării traficului auto şi transformării acestora în zone preponderent pietonale. Proiectul se ridică la 5 milioane de euro.

Foto: Paul Gheorgheci/monitorulcj.ro  Strada Tipografiei, în plin șantier după cinci licitații

După ce a fost lansată cea de-a cincea licitație pentru modernizarea străzii Tipografiei, în luna martie au început lucrările.

Valoarea contractului a ajuns la 1,6 milioane de lei, fonduri europene, după ce în cursul anului trecut, lucrarea a fost scoasă la licitație de patru ori la valori mai mici, însă nicio firmă nu s-a prezentat.


Contractul a fost scos la licitație pentru prima oară în urmă cu un an, valoarea investiției fiind de 965.689 lei și crescând ulterior la 1,2 milioane de lei. În luna februarie, consilierii locali au aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru amenajarea străzii, iar noua sumă pusă la bătaie pentru lucrări este de 1.618.733 lei.

 „Amenajarea tronsonului străzii Tipografiei va fi făcută utilizând pavaje din pavele de granit și dale din piată de 10 cm. Dotările prevăzute pe spațiul tronsonului de stradă amenajate sunt: suporți pentru biciclete, arbori cu grilaje de protecție și loc de șezut din lemn. Fiecărui arbore îi corespunde un proiector de lumină dispus în grilajul de protecție pentru iluminatul ambiental al vegetației înalte”, arată municipalitatea.


Durata de realizare a investiției este de 8 luni.

Strada Tipografiei, trotuare pentru pietoni

Strada Tipografiei traversează centrul orașului de la strada Regele Ferdinand la vest până la strada Frederic Joliot Curie în est și este în interiorul limitei nordice a celei de a doua incinte medievale a orașului. Principalul obiectiv de pe strada Tipografiei este Turnul Pompierilor.


În prezent, strada Tipografiei este dominată de circulația auto din zonă, fiind folosită ca zonă de parcare pe toată latura ei sudică și cu un fir de circulație auto cu sensul de mers de la vest la est. Trotuarul are o zonă de gâtuire în dreptul Turnului Pompierilor, zonă ce nu poate fi utilizată funcțional de pietoni.

"Se dorește ca prin amenajarea tronsonului străzii Tipografiei, creșterea siguranței cetățenilor și a conducătorilor auto prin asigurarea condițiilor optime de siguranță și confort pentru circulația auto și pietonală, drumurile astfel asfaltate vor fi încadrate cu borduri și prevăzute cu rigole carosabile de acostament, drumul va fi marcat cu semne de circulație și va fi prevăzut cu trotuare pentru pietoni. Amenajarea tronsonului străzii Tipografiei se va face utilizând pavaje din pavele granit și dale de piatră granit. Dotările prevăzute pe spațiul tronsonului de stradă amenajat sunt: suporți pentru biciclete, arbori cu grilaje de protecție și loc de stat jos din lemn. La fiecare arbore îi corespunde un proiector de lumină dispus în grilajul de protecție pentru iluminatul ambiental al vegetației înalte", arată Primăria.


Citește și:

Calvarul din centrul Clujului se prelungește. Lucrările pe strada Tipografiei încep luni. În vară, urmează Piața Lucian Blaga!