monitorulcj.ro Menu
Actualitate

La Dej se IMPUNE protecția gurii și a nasului în spațiile publice. Prefectul: „Obligația o poate dispune doar Ordonanța militară”

Dejenii au fost anunțați că începând de marți, la Dej se impune purtarea materialelor de protecție a gurii și a nasului în spațiile publice, însă anunțul a venit la scurt timp după ce prefectul Clujului că o astfel de decizia poate fi luată doar prin Ordonanță militară.

La Dej se impune purtarea materialelor de protecție a gurii și a nasului în spațiile publice

Administrația locală Dej a anunțat că începând de marți se impune protecția gurii și a nasului în spațiile publice.


„Începând cu data de 07.04.2020, se impune purtarea materialelor de protecție a gurii și a nasului în spațiile publice precum spațiile comerciale, instituții publice, șantiere etc. Nu este obligatoriu ca aceste mijloace de protecție să fie măști medicale. Se pot folosi eșarfe, măști din pânză sau orice alte tipuri de protecție de unică folosință sau reutilizabile care să acopere nasul și gura. În felul acesta se reduce riscul epidemiologic de transmitere a virusului SARS-Cov-2 chiar și în cazul persoanelor care nu prezintă simptomele specifice. Aceste mijloace sunt menite să îi protejeze pe cei din jur, în cazul în care o persoană ar putea fi infectată, dar fără să prezinte simptome. Persoanele din conducerea spațiilor amintite mai sus au obligația să se asigure că angajații sau vizitatorii pun în aplicare măsura”, a transmis Primăria municipiului Dej.

Obligativitate doar prin Ordonanță militară

Prefectul a declarat în decursul zilei de luni că pentru a stabili obligația purtării unei măști de protecție trebuie să existe și posibilitatea de aplicare a sancțiunilor pentru nerespectarea obligației. Or, aceasta se poate realiza doar printr-o nouă Ordonanță militară.

„Astfel că putem stabili o recomandare, obligația o poate dispune doar Ordonanța militară. Sigur că necesitatea se impune, nu contestă nimeni acest lucru. Dar trebuie luate în calcul toate aspectele, inclusiv disponibilitatea produselor. Și posibilitatea de sancționare în caz de nerespectare, altfel e doar o recomandare, care se impune”, a precizat Mircea Abrudean.

Citește și:

Purtarea măştilor de protecţie ar putea deveni OBLIGATORIE la Cluj

Prefectul s-a răzgândit. Purtarea măștilor la Cluj, RECOMANDATĂ: „Obligatorie doar prin Ordonanță militară!”