Actualitate

Tineri din Cluj fac „acvarii” pentru secțiile de terapie intensivă. Vor să dezvolte proiectul în toată țara

Tinerii din toate colțurile țării fac în ziua de astăzi ceea ce statul nu reușește să facă pentru cei din linia întâi, de la viziere la ventilatoare, măști de oxigen și acvarii de protecție pentru ATI.

Sursă foto: Facebook Zaki Milhem Sursă foto: Facebook Zaki Milhem

Zaki Milhem este un astfel de exemplu: împreună cu colegii săi din Cluj-Napoca a creat o piesă care să răspundă nevoilor secțiilor ATI, respectiv protecția în cazul procedurilor generatoare de aerosoli.

Unele proceduri din ATI, precum intubatia, ventilarea manuală sau bronhoscopia, sunt extrem de riscante pentru medicii care se expun, din cauza cantității mari de vapori încărcați cu virus.


„Acest acvariu permite executarea manevrelor menționate mai sus, precum și a celor ce implică sânge, fără a expune cadrele medicale și auxiliare, diminuand semnificativ riscul infectării. O mare parte din cazuri ajung să aibă nevoie de proceduri generatoare de aerosoli", explică Zaki Milhem pe pagină să de Facebook.

Producția unui singur acvariu durează o zi, o zi și jumătate, pentru că, în paralel, ei realizează și viziere, iar cererea e foarte mare.


„Avem trei acvarii, unul încă nelivrat. Durează foarte mult și din cauza că trebuie tăiat, lipit, uscat și apoi întărit", explică el.

"Conform colegilor de la Pneumologie, care ne-au oferit feedback mai detaliat, este suficient un acvariu pentru secția lor de Covid. Acesta se folosește doar atunci când se execută proceduri generatoare de aerosoli. Astfel, probabil un acvariu este suficient pentru majoritatea secțiilor de terapie intensivă care tratează Covid și atâtea vrem să facem. Restul țării va produce acvarii local, în centrele de inițiativa din orașele lor”, spune Zaki Milhem.


Un astfel de acvariu costă între 500 și 600 de lei, iar, dacă din punct de vedere financiar lucrurile s-ar putea rezolva prin donații, problema principala rămâne, că și la viziere, materia primă.

Aici lucrurile sunt și mai dificile, pentru că plexigass-ul din care sunt construite este rar și scump. „Facem cât și cum putem", mai spune el.


Pentru a duce mai departe proiectul, tinerii au cerut ajutorul fabricilor, oamenilor și instituțiilor.

De inițiativa lor au aflat medici Iași, Botoșani, Brașov, Cluj, Sibiu, București, Pitești și, pentru a face față cererii, tinerii dezvoltă acum grupuri de inițiativa în toată țară, astfel încât spitalele să se poată "aproviziona" local. "E un calvar să transporți așa ceva”, explică el.


„Pentru alte grupuri de inițiativa din țară, get în touch, va explicăm ce și cum. Promitem că nu va punem să scrieți "un proiect marca acvarii.ro" sau alte asemenea, pt că nu am inventat noi apă caldă. Doar va dăm instrucțiunile după ce implementăm tot feedback-ul de la colegii anesteziști", spune Zaki Milhem pe Facebook.

Tânărul subliniază, însă, că acvariile produse de ei nu sunt dispozitive medicale omologate: „E o soluție de criză la o situație de criză".

Și, ce-i drept, acestea sunt singurele soluții pe care le au la îndemână oamenii din linia întâi, într-o țară în care medicii intră pe front fără „arme" sau „armuri".

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter