Actualitate

Li s-a auzit vocea în an electoral! Un drum județean din Cluj va fi plombat și reabilitat

Consiliul Județean Cluj a demarat lucrări de întreținere pe drumul județean 109B Cornești – Tiocu de Jos – Tiocu de Sus – Igriția – Vâlcelele – Oșorhel – DJ 108B.

Potrivit forului județean, lucrările vizează un sector în lungime de 12,9 kilometri, cuprins între pozițiile kilometrice 17+100 și 30+000. De asemenea, pe sectorul de drum cuprins între pozițiile kilometrice 19+200 și 30+000, lucrările vor fi finalizate prin așternerea de covor asfaltic.

Conform reprezentanților Consiliului Județean (CJ) Cluj, lucrările vor consta în plombări, tratarea burdușirilor, realizarea de casete în vederea lărgirii căii de rulare pe anumite sectoare și reprofilarea drumului, cu cilindrare, cu adaos de balast.


Totodată, vor fi realizate șanțuri și acostamente, curățarea șanțurilor și a rigolelor, desfundarea podețelor, tăierea lăstărișului din vecinătatea căii de rulare, montarea de parapeți în zonele unde situația impune acest lucru precum și așternerea stratului de balast stabilizat.

„Importanța lucrărilor pe care le-am demarat e dată de faptul că acest drum județean tranzitează o zonă importantă a județului. Legătura directă cu drumul național DN 1C va genera efecte pozitive în ceea ce privește dezvoltarea economico-socială a întregii zone”, a precizat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.


„În această etapă se execută casete în vederea lărgirii căii de rulare, pe anumite sectoare, și tăieri de lăstăriș și vegetație în vederea asigurării frontului de lucru. Nu în ultimul rând, pentru completa finalizare a lucrărilor, vor fi realizate lucrări de marcaje și semnalizare rutieră”, mai promit reprezentanții CJ Cluj.

Clujeni izolați de civilizație

Disperați de starea execrabilă a șoselei care duce în satul lor, locuitorii din Vâlcelele, comuna Bobâlna, au bătut obrazul forului județean condus de Alin Tișe încă din februarie 2019. Aceștia susțin că își distrug mașinile în craterele uriașe formate pe carosabil, fiind nevoiți să parcurgă zilnic un drum plin de gropi masive, unde asfaltul este doar o amintire palidă. Localnicii susțin că, deși populația din această zonă nu este numeroasă, nu este de mirare faptul că tinerii părăsesc satele din pricina condițiilor precare.


„Am dori să tragem un semnal de alarmă în legătură cu DJ 109B, tronsonul situat între localitățile Tiocul de Sus – Igriția – Vâlcelele – Oșorhel. Locuitorii acestor localități, precum și cetățenii aflați în tranzit prin aceste locuri, se confruntă cu o situație disperată, din cauza gropilor și a drumului deteriorat într-o foarte mare măsură. Practic, gropile sunt imposibil de ocolit, fiind atât de adânci încât, de multe ori, mașinile sunt avariate atunci când circulă pe acest traseu”, se arăta într-o postare pe Facebook a Comunității Vâlcelele – Bobâlna.

Oamenii din satul Vâlcelele cresc bovine și obișnuiau să vândă laptele către centrele de colectare, obținând astfel un venit pentru a-și ușura cât de cât traiul. Cei din Comunitatea Vâlcelele – Bobâlna spun „obișnuiau” la timpul trecut pentru că, din vara anului trecut, mașina care colecta laptele n-a mai ajuns în sat, din cauza stării dezastruoase a DJ 109B.


Autobuzul spre Cluj-Napoca nu mai circulă

„Locuitorii satului nostru sunt acum izolați de orașul reședință de județ, întrucât, din cauza stării imposibile a acestui drum, autobuzul înspre Cluj-Napoca nu mai circulă începând cu 1 martie. Autobuzul dinspre Dej nu mai vine decât până în localitatea vecină, unde drumul este în stare bună. Asta pe lângă celelalate probleme. Practic, ne-au pus în carantină forțață, deși la noi nu e vorba despre niciun coronavirus”, au transmis locuitorii satului Vâlcelele, la sfârșitul lunii februarie.

Anul trecut, localnicii au sesizat autoritățile cu privire la starea precară a drumului, când încă se putea circula pe acel tronson. Autoritățile au răspuns prompt, după doar câteva zile, promițând –„în perioada imediat următoare” – o evaluare și întocmirea unui referat de încheiere a unui contract de lucrări de întreținere pe acest sector de drum.


„Lucrările vor demara imediat după întocmirea acestui contract, dar numai în condiții meteorologice favorabile”, transmiteau reprezentanții forului județean, care se țin de cuvânt mult mai târziu, în 2020, an electoral. Într-un final, sectorul de drum a fost inclus în programul de lucrări de întreținere curentă și periodică a drumurilor județene din județul Cluj pentru anul 2020. De precizat că DJ 109 B Tiocu de Sus – Oşorhel făcuse parte din lista drumurilor incluse în programul de lucrări de întreţinere curentă pe anul 2019.

CITEȘTE ȘI: Alți bani, altă distracție! CJ Cluj plătește pentru răspunsuri: de ce s-a surpat DJ 109B?

Ultimele Stiri
abonare newsletter