Actualitate

De la oraș industrial, la hub al inovării la nivel european. "Clujul devine un oraș bazat pe knowledge economy"

În zilele care urmează, Clujul va găzdui cel mai important de cercetare, inovare și tineret de la nivelul Uniunii Europene din această lună, conferinţei "StartupCity Cluj-Napoca".

Primarul Clujului, Emil Boc, a explicat că acest eveniment demostrează încă o dată importanța Clujului ca hub al inovării și startup-urilor la nivel național și european, dar de asemenea, atrage atenția investitorilor asupra orașului.

"Acest eveniment, pe de o parte, arată încă o dată că orașul nostru contează pe scena europeană în materie de inovare, tineret, startup-uri, în materie de investiții și locuri de muncă. Prezența acestor comisari, în utlimă instanță, înseamnă locuri de muncă și bani mai mulți la Cluj-Napoca, pentru că atunci când investitorii că în acest oraș vin comisari europeni, se organizează conferințe sau evenimente de nivel european, unde se pune accentul pe ceea ce înseamnă viitorul slujbelor noastre, adică domeniul inovării, al firmelor, acolo oamenii își mențin investițiile și își aduc investițiile și creează locuri de muncă și mai ales creează locuri de muncă în acele domenii care sunt cel mai bine plătite și de care vor depinde slujbele viitorului. Clujul este deja recunoscut ca un centru care susține dimensiunea de startup, un puternic centru care susține tinerii și dimensiunea de cercetare, inovare și IT. Practic, acum învățăm cum să aducem mai multe fonduri europene, învățăm cum putem să colaborăm între noi, mediul privat cu mediul public și mediul european, pentru a face din Cluj un centru puternic în continuare, care să aducă investiții și locuri de muncă", a declarat Emil Boc, la un post local de radio.


Boc a mai vorbit despre strategia pe care și-a asumat-o, alături de administrația locală, de a transforma orașul dintr-unul industrial, într-un oraș al cunoașterii, a cărui dezvoltare se va face prin domenii ale viitorului, cum sunt inteligența artificială sau The Internet of Things.

"Noi ne-am propus și am făcut o strategie pe care o urmăm pas cu pas, să aducem bani europeni, să susținem domeniile vitale de care ține dezvoltarea Clujului. Obiectivul strategic pe care îl am cu primăria este de a consolida statutul Clujului de hub al inovării pentru România și pentru Centrul și Estul Europei, dar și specializat pe domeniile de vârf cum sunt inteligența artificială, smart city sau internet of things", a mai spus Boc.


Potrivit primarului, întreaga comunitate clujeană va avea de câștigat de pe urma creării unor locuri de muncă specifice economiei bazate pe cunoaștere, la Cluj, de la taximetriști și până la patronii de restaurante și hoteluri.

"Slujbele plictisitoare vor fi înlocuite de inteligența artificială, ceea ce ne va da în același timp șansa să avem slujbe noi și mai bine plătite. Partea asta de knowledge economy înseamnă un oraș bazat pe cunoaștere, care aduce cea mai mare valoare adăugată și cele mai bune salarii. Noi am trecut de la un oraș industrial la unul bazat pe knowledge economy. Dacă avem locuri de muncă bine plătite, le merge bine și la restaurante, și organizatorilor de evenimente și celor cu hoteluri sau la taximetrist. La toată lumea îi merge bine atunci când există un mediu economic prielnic", a adăugat Emil Boc.


Comisarul european pentru inovare revine la Cluj

Comisarul european Mariya Gabriel și primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, vor avea, joi, un dialog cu cetățenii.

Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, respectiv Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, vor susține joi, 5 martie 2020, un dialog cu cetățenii în care vor discuta teme de actualitate de pe agenda Uniunii Europene și a României, cu accent pe cercetare, inovare și educație, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.


Dezbaterea cu tema „Orizont Europa: provocări și perspective” va avea loc între orele 12:00 și 13:10, la Centrul de Cultură Urbană Casino, în Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter