Actualitate

Metroul lui Boc intră în linie dreaptă! Undă verde de la Curtea de Apel Cluj

Curtea de Apel a anulat definitiv decizia Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) de la finalul anului trecut prin care se suspendase licitația pentru studiul de fezabilitate necesar realizării metroului din Cluj.

Licitația a fost câștigată de asocierea Metrans- Systra- SWS Engineering, însă a fost contestată de Metroul SA, pentru că una dintre aceste societăți a realizat și caietul de sarcini al licitației. Societatea care a formulat contestația atrage atenția asupra faptului că oferta depusă a fost mai mică decât cea a consorțiului care a câștigat contractul de 30 de milioane de lei, fără TVA. De asemenea, cei de la Metroul SA spun că, de fapt, oferta consorțiul câștigător ar fi trebuit respinsă din start deoarece din el face parte și societatea care a realizat caietul de sarcini al licitației.

”Vă rugăm să observați că în speța de față valoarea ofertei declarate câștigătoare este de 30.186.000 lei. Valoarea ofertei subscrisei este de 29.385.182,92 lei. Prin urmare, autoritatea contractantă va plăti în plus, pentru executarea contractului de achiziție publică, suma de 800.817,08 lei, în condițiile în care, motivele pentru care oferta subscrisei a fost depunctată sunt artificiale și nu sunt susținute de niciun argument pertinent”, se arată în contestația depusă de Metroul SA.


Decizia Curții de Apel Cluj, luată după un singur termen, este finalul unui șir de contestații și procese desfășurat de către pierzătorul licitației.

Iată decizia Curții de Apel Cluj, pe scurt:


„Admite în parte plângerile formulate de petenţii: 1. M E SRL, membru împuternicit să reprezinte Asocierea S E SPA – S-M E SRL, plângere ce face obiectul dosarului 949/33/2019 al Curţii de Apel Cluj şi 2. Mun. C-N, ce face obiectul dosarului 958/33/2019 al Curţii de Apel Cluj (dosare conexate), ambele formulate împotriva deciziei CNSC nr. 2301/C3/2019, pe care o modifică în parte în sensul că respinge contestaţia formulată de SC M SA şi pe cale de consecinţă menţine raportul procedurii nr. 554410/29.10.2019 emis de Municipalitatea Cluj Napoca.”

Astfel, proiectul primăriei pentru realizarea metroului poate continua. Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că în maxim o lună se va începe realizarea studiului de prefezabilitate la metrou și cel de fezabilitate pentru trenul metropolitan.


"Vreau să vă dau o veste bună. Ieri instanța de judecată a dat câștig de cauză Primăriei Cluj-Napoca în licitația pentru tren metropolitan și metrou. Avem o sentință definitivă prin care se menține soluția dată de primărie în cazul acestei licitații. Decizia primăriei a fost atacată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor care a dat câștig de cauză celuilalt participant, dar instanța a menținut decizia luată de primărie. În maxim o lună se va încheia contractul și se va trece la realizarea studiului de prefezabilitate la metrou și de fezabilitate la trenul metropolitan. Durata la metrou este 27 luni, iar la trenul metropolitan de 14 luni. Licitația a fost câștigată de un consorțiu alcătuit de firme din România, Franța și Italia, cu expertiză majoră în realizarea unor asemenea investiții. Mă bucur că instanțele au deblocat această situație", a declarat edilul într-o emisiune radio.

Ultimele Stiri
abonare newsletter