Actualitate

Clinica de Psihiatrie Pediatrică din Cluj-Napoca, extinsă și modernizată cu 3,47 mil. €

Consiliul Județean (CJ) Cluj anunță modernizarea din bani europeni a Clinicii de Psihiatrie Pediatrică din Cluj-Napoca, singura instituție de acest fel din Transilvania.

Clinica de Psihiatrie Pediatrică din Cluj-Napoca, extinsă și modernizată cu 3,47 mil. € Clinica de Psihiatrie Pediatrică din Cluj-Napoca, extinsă și modernizată cu 3,47 mil. €

Consiliul Județean Cluj a publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) documentația de atribuire a contractului de achiziție publică ce vizează proiectarea, asistența tehnică și execuția lucrărilor de extindere și modernizare a ambulatoriului Clinicii de Psihiatrie Pediatrică, secție externă a Spitalului Județean de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca.

Potrivit informațiilor furnizate de forul județean, valoarea contractului se ridică la 16.665.022,52 lei (circa 3,47 milioane de euro), deschiderea ofertelor urmând a avea loc în data de 19 martie a.c., ora 15:00. Criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate-preț”.


Planuri de extindere încă din 2007

Clădirea în care funcționează în prezent Secția Clinică de Psihiatrie Pediatrică este situată pe strada Ospătăriei. Găzduind inițial o creșă, imobilul nu corespunde, din punct de vedere al spațiului, cerințelor unei unități sanitare de profil. Cu un regim de înălțime P+E și o suprafață construită desfășurată de doar 736 mp, clădirea nu oferă posibilitatea respectării circuitelor funcționale specifice.

În mai 2007, după doi ani și jumătate și un efort financiar considerabil, s-a reușit ca respectiva clinică să fie dotată la standarde europene, beneficiind de un sistem de supraveghere electronic, 25 de paturi la secția de Psihiatrie Pediatrică și 10 paturi la secția pentru consumatorii de droguri. Multă vreme, localnicii din zonă s-au opus amplasării acestei clinici pe strada lor.


„Până la urmă, vecinii s-au convins că dealerii de droguri nu stau la colț de stradă și că este vorba despre un lucru cât se poate de serios”, declara la acea vreme dr. Ioan Figan, fostul manager al Spitalului Clinic de Copii Cluj. Încă din 2007, Figan spunea că, în scurt timp, va fi nevoie de un spațiu mult mai mare, având în vedere că cele 25 de paturi pentru pacienții care necesită internarea în secția de Psihiatrie Pediatrică sunt prea puține.

Construcție nouă cu trei etaje

La mai bine de un deceniu, pentru a rezolva această problemă, Consiliul Județean a depus și câștigat, în anul 2019, un proiect european în valoare de 19.291,849,57 lei, prin care se urmărește modernizarea și extinderea actualului imobil, atât pe verticală, cât și pe orizontală.


Noua construcție va avea un regim de înălțime de S+P+3E, suprafața construită desfășurată ajungând la nu mai puțin de 3.643 mp. De asemenea, se vor realiza recompartimentări ale actualelor spații, inclusiv o refuncționalizare a ambulatoriului, pentru un acces cât mai facil al micilor pacienți și al aparținătorilor.

Nu în ultimul rând, după finalizarea acestui proiect, forul județean va realiza o altă achiziție publică în valoare de peste două milioane de lei pentru dotarea cu mobilier specific a viitoarelor spații complet modernizate, mai transmit reprezentanții CJ Cluj.


„Secția clinică de Psihiatrie Pediatrică cu compartiment pentru toxicomani este singura de acest fel din Transilvania. Din acest motiv, adresabilitatea este una foarte extinsă, peste 50% din cazuri provenind din afara județului Cluj. În prezent, în cadrul clinicii se fac circa 1.000 de internări pe an, în timp ce în ambulatoriu sunt consultați, anual, între 2.500 și 2.800 de copii. Prin implementarea noului proiect se urmărește diminuarea internărilor în regim de spitalizare continuă, respectiv creșterea numărului de servicii oferite în zona ambulatoriu-spitalizare de zi”, se mai arată în comunicatul remis de Consiliul Județean Cluj.

„Investițiile noastre în sănătate continuă în ritm accelerat. Satisfacția este cu atât mai mare cu cât modernizăm și extindem cu fonduri europene singura Clinică de Psihiatrie Pediatrică din Transilvania, degrevând astfel bugetul județului de o sumă considerabilă pe care o vom folosi tot în beneficiul pacienților clujeni” – Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter