Actualitate

Doar cinci avize mai stau în calea studiului de fezabilitate pentru Centura Metropolitană

Din cele 32 de avize necesare pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru centura metropolitană au fost obținute deja 27, anunță prefectul Clujului, Mircea Abrudean.

În acest moment, și celelalte cinci avize care blochează demararea studiului de fezabilitate pentru centura Clujului sunt în lucru, a mai arătat prefectul.

"Din cele 32, au fost obținute 27 de avize la faza de studiu de fezabilitate, în condițiile în care documentațiile s-au depus pe finalul lunii ianuarie, chiar la început de februarie, deci lucrurile au mers foarte bine din punctul acesta de vedere. Le-am transmis tuturor colegilor mei, inclusiv în întâlnirea pe care am avut-o cu domnul primar și cu proiectanții centurii metropolitane, faptul că vrem să eficientizăm cât mai mult acest circuit al avizării, să nu ținem blocat acest proiect de importanță strategică pentru Cluj și nu numai și iată că lucrurile au curs bine, cele cinci avize care mai trebuiesc obținute sunt și acelea în fază finală", a declarat Abrudean, într-o emisiune radio.


Proiectul centurii metropolitane a Clujului a fost inclus de prefect într-o listă de priorități a investițiilor din județ, alături de proiectul ce vizează electrificarea liniei de cale ferată Cluj-Oradea. Aici, 14 din cele 18 avize necesare pentru derularea proiectului au fost eliberate.

"La proiectul de electrificare liniei de cale ferată Cluj - Episcopia Bihor, acolo mai sunt patru avize de obținut, din 18, care țin de structuri centrale. Putem și acolo să încercăm să facem demersuri, dar ne-am mișcat cât de bine s-a putut. Practic, asta facem cu toate proiectele de dezvoltare din județul Cluj, că vorbim de comune, orașe sau municipii, încercăm să deblocăm partea de avizare", a adăugat Mircea Abrudean.


Studiul de fezabilitate ar putea fi gata până la sfârșitul anului

Viceprimarul Clujului, Dan Ștefan Tarcea, a declarat că în cazul în care procesul de avizare merge confiorm planului, studiul de fezabilitate pentru Centura Metropolitană va fi gata până la sfârșitul acestui an.

„Am avut mai multe întâlniri legate de acest proiect. Lucrurile în acest moment merg destul de bine. Avem de obținut un aviz de la mediu, care, după estimările noastre, durează undeva la opt luni. Putem să nu avem niciun timp mort în aceste opt luni, astfel încât până la sfârșitul anului să putem pune pe masă studiul de fezabilitate și să îl putem preda Companiei Naționale de Investiții Rutiere. Am avut întârzieri în anul trecut în ceea ce privește stabilirea variantei de către CNAIR. În ultima vreme s-au mișcat lucrurile extrem de bine și am avut un ajutor bun din partea Ministerului Transporturilor pentru a putea să deblocăm acest studiu de fezabilitate”, a declarat Tarcea, în ianuarie 2020.


Centura Metropolitană va avea o lungime totală de 38 kilometri iar alocarea financiară de la Comisia Europeană este de 150 de milioane de euro. Acești bani vor putea fi utilizați până în anul  2023. Potrivit reprezentanților platformei de monitorizare a infrastructurii Pe Unde Merg, costul final pentru implementarea proiectului va fi de peste 250 milioane de euro.

În Master Planul General de Transport al României, Centura Metropolitană (Etapa I) este prevăzută cu 4 benzi de circulație cu o lungime totală aproximativă de 38,8 km, din care aproximativ 31,3 km reprezintă drum nou, iar 7,5 km modernizare drum existent sau drum nou. Drumurile de legătură (Etapa II) propuse conform PUG sunt în lungime totală aproximativă de 33,6 km drumuri noi sau modernizare de drumuri existente.

abonare newsletter