monitorulcj.ro Menu
Actualitate

50.000 € pentru dispecerat integrat în Cluj. Sistemul reunește toate instituțiile abilitate

Consiliul Județean (CJ) Cluj a aprobat asocierea cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) „Avram Iancu” al Județului Cluj în vederea dezvoltării unor componente ale Sistemului de Management al Situațiilor de Urgență.

50.000 € pentru dispecerat integrat de urgență în Cluj. Sistemul reunește toate instituțiile abilitate

Unul dintre principalele obiective ale acestei asocieri îl reprezintă operaționalizarea Dispeceratului Integrat care urmează să devină pe deplin funcțional, în cel mai scurt timp, la sediul ISU Cluj. În acest scop, Consiliul Județean Cluj a alocat pentru anul 2020 suma de 250.000 de lei (circa 52.000 de euro), fonduri necesare în vederea dotării dispeceratului cu aparatură informatică de ultimă generație, potrivit unui comunicat de presă remis de forul județean.

Principalul avantaj al Dispeceratului Integrat este acela că reunește, în aceeași locație, reprezentanții principalelor instituții cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență, respectiv ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, atât pe componenta de pompieri, cât și pe cea de SMURD, ai Serviciului Județean de Ambulanță, Inspectoratului Județean de Poliție, Jandarmeriei, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Poliției Locale. În acest fel, se scurtează considerabil timpul de reacţie la alertă, autorităţile reușind să intervină într-un timp mult mai scurt.

În ultimii ani, CJ Cluj a alocat 7.526.090 lei pentru derularea misiunilor ISU Cluj, prin achiziționarea de combustibil, și pentru diferite proiecte precum realizarea Centrului Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei şi Dispeceratul Integrat, înfiinţarea şi funcţionarea de subunităţi SMURD în câteva comune din județ sau cofinaţarea proiectului european „Îmbunătățirea dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru situații de urgență din Transilvania de Nord”, proiect care a adus în dotarea ISU Cluj zeci de autospeciale și echipamente ultramoderne de intervenție.

CITEȘTE ȘI: Bun, dar costisitor! 7 mil. € pentru siguranța clujenilor. Primăria modernizează sirenele