Actualitate

Consilierii locali PSD nu au votat bugetul pe 2020. Ce îi reproșează primarului Emil Boc

Bugetul local pe 2020 a fost aprobat în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca de luni, 17 februarie. Consilierii locali PSD nu au votat proiectul, invocând mai multe motive pentru decizia luată.

Social-democrații îi reproșează primarului Emil Boc că, din 2012 și până astăzi, și-a asumat proiectele propuse de PSD, fără ca acestea să fie implementate ulterior.

"Consilierii locali PSD nu vor vota bugetul din mai multe considerente. În primul rând, ați ales în prima fază să aprobați toate proiectele noastre și propunerile noastre pe buget pentru ca apoi să stea într-un sertar și să nu mai țină cont de acestea. Este și vina noastră, că am crezut în bunele dumneavoastră intenții, într-o colaborare unde și ceea ce colectăm noi de la cetățeni poate fi transformat în proiecte ale orașului", a spus un consilier local PSD.


Printre proiectele enumerate de social-democrați se regăsesc cele pentru parcări modulare, pentru parcări tip "park and ride" la intrările în oraș sau amenajarea de parcări sezoniere pentru mijloacele de transport alternative, dar și pentru modernizarea unor școli din municipiu.

"Voi menționa câteva dintre proiecte; construirea de parcări pe sisteme ușoare, pe structură modulară în cartierele Clujului. Știu că a fost recent o dispută pe această temă, însă, din păcate, până în acest moment nu am avansat cu niciun proiect în acest sens. Construirea de "park and ride" la intrările în oraș, iarăși este un proiect discutat din 2012 și lansat în discuție de colegii mei din acel mandat. Am propus, în urmă cu doi ani parcări în regim sezonier pentru biciclete, motociclete și scutere, nu s-a întâmplat nimic însă. Mai putem vorbi de parcurile de joacă de copii din zonele de cartier, în principal, unde am propus ca acestea să fie îngrădite, cu spațiu verde și sistem de monitorizare, pentru creșterea siguranței copiilor.


Un alt proiect ar fi Școala Iuliu Hațieganu, unde tot de șase ani ne luptăm pentru ca acei peste 1.000 de copii să poată beneficia de condiții normale. Un pas mic s-a făcut,  prin punerea la dispoziție a unui corp de clădire în altă parte. Proiectul pe care l-am cerut era de construire a unui nou corp, în aceeași incintă. Nu știm de ce la Școala Ion Creangă, nici anul acesta nu se vor demara lucrări, la fel ca anul trecut, deși a fost inclusă în buget o mică parte a investiției. La Colegiul Ana Aslan, la fel. Școala Nicolae Titulescu, un proiect pe bugetare participativă, nu avem niciun avans real nici în acest an", a mai arătat consilierul PSD.

De aseamena, acesta s-a referit la numărul redus de locuri în creșe care vor fi inaugurate anul acesta, dar și la nivelul ridicat de poluare al orașului.


"În 2019 trebuia să se finalizeze atât creșa de pe Grigore Alexandrescu, cât și cea de de Meziad, însă se amână inaugurarea pentru acest an. Ar trebuie să ne fi asumat un proiect anual de inaugurare de minim 3-5 creșe. (...) În ceea ce privește partea de oraș verde, New York Times ne poziționa anul trecut ca un oraș cu nivel mare de poluare, ori până nu construim parcări și nu scoatem traficul din oraș, nu cred că putem să ne așteptăm să scădem real poluarea", a completat consilierul local.

Primarul Emil Boc a răspuns punctual fiecăreia dintre problemele ridicate de social-democrați.


"Poate din lipsă de informare sau din nepreocupare pentru buget, ați omis faptul că pentru Școala Iuliu Hațieganu, acel proiect de care spuneți că din cauza faptului că a fost propus de PSD nu a fost promovat, vreau să știți că vineri a fost semnată autorizația de construcție pentru extinderea școlii cu un corp nou. În ceea ce privește parking-urile ușoare, în România nu există încă niciun parking pe schelet ușor construit, primul va fi construit la Cluj, pe strada Liviu Rebreanu, iar parking-ul park and ride de la Aeroport va intra în linie dreaptă.

În privința creșelor, în fiecare an au fost date cam 90 de locuri noi. Anul acesta, tocmai ca o expresie a acestei priorități, vom da 180 de locuri în creșe. Era foarte bine dacă guvernarea din care ați făcut parte ar fi adoptat pachetul legislativ pentru a putea acorda tichetele de creșă, astfel încât și creșele private să poată beneficia de susținere.


În ceea ce privește poluarea, în egală măsură, așa cum ați invocat dumneavoastră o sursă, alte surse externe au arătat că aerul de la Cluj este cel mai curat din uniunea Europeană. Eu spun să credem ce spune statul român, prin Agenția de Mediu, care în raportul oficial pe 2019 a arătat că depășirile sunt minimale  la Cluj, raportat la standardele cerute de lege", a arătat Emil Boc.

Proiectul bugetului local a fost aprobat cu 22 voturi "pentru" și trei voturi "împotrivă".

Buget de 350 mil. € pentru 2020, la Cluj

Totalul bugetului pentru anul 2020 va fi de aproximativ 350 de milioane de euro, dintre care, circa 30 de milioane de euro vor fi alocate de la bugetul local, iar restul din surse locale, precum taxele și impozitele clujenilor, dar și finanțări trase local.

Aproximativ 140 de milioane de euro din întregul buget vor fi direcționate către investiții. Alte 60 de milioane de euro vor merge pentru transportul public, însemnând achiziția de mijloace noi de transport, dar și plata subvențiilor pentru anumite categorii sociale.

Cea mai mare parte a cheltuielilor, aproximativ 160 milioane de euro vor fi direcționate către salarii și cheltuieli sociale (fixate prin lege, pe care administrația locală este obligată să le suporte).

De asemenea, Primăria își menține intenția de a aloca aproximativ 20% din buget pentru educație. Potrivit proiectului de buget la care actualmente se lucrează, 20% din resursele financiare ale municipiului Cluj-Napoca vor fi cheltuiți pentru dotările școlilor și liceelor, precum și pentru pentru reparațiile curente și investițiile în extinderea și modernizarea mai multor unități de învățământ. În proiectul de buget pe acest an vor fi prevăzuți bani și pentru asigurarea de burse școlare pentru toți elevii care au media generală de peste 8,50.

În anul 2019, bugetul local a fost de 326 de milioane de euro, după ce municipalitatea clujeană a pierdut 20 de milioane de euro de la Guvern.

Ultimele Stiri
abonare newsletter