Actualitate

Proiect ambițios în centrul Clujului. Parc cu luciu de apă în Parcul I.L.Caragiale

Modernizarea parcului I.L. Caragiale din centrul Clujului prevede descoperirea Canalului Morii, unde va exista și o pasarelă care va face accesul spre strada Barițiu. Mai mult, vor fi realizate săpături arheologice care pot scoate la lumină detalii importante din trecutul roman și cel medieval al Clujului.

Primăria Cluj-Napoca va organiza o nouă dezbatere publică în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) joi, 20 februarie, începând cu ora 18.00. Tema dezbaterii este ”Noul parc Caragiale”.  Întâlnirea va avea loc la clădirea Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.

Primăria Cluj-Napoca are în plan reabilitarea și introducerea parcului I.L. Caragiale și a patrimoniului natural și arheologic existent aici în circuitul turistic integrat al oraşului. Prezenţa Canalului Morii - al doilea curs de apă ca importanță din municipiu, precum și prezenţa unor clădiri istorice în zonă vor transforma noul parc în oaza verde din mijlocul orașului.


Contractul de proiectare pentru modernizarea parcului I.L Caragiale și a străzii Octavian Petrovici a fost câștigat de biroul de proiectare Asiza al arhitectului Vlad Rusu, cel care se ocupă de proiectul de pe Regele Ferdinand-Sextil Pușcariu, Emil Zola și Tipografiei dar și realizatorul proiectului Turnului – Selfie care presupune modernizarea Turnului Pompierilor aflat în șantier și a celui pentru reabilitarea Parcului Feroviarilor.

„În acest studiu de fezabilitate unul din obiective este și studirea posibilității descoperirii Canalului Morii, pe tronsonul aferent parcului Caragiale, astfel încât să redăm aspectul din trecut al acestui tronson al Canalului Morii. Vor fi regândite aleile, se vor planta arbori. Ne dorim pe Octavian Petrovici o abordare de tip shared space, mai mult spațiu pentru pietoni și mai puțin pentru mașini”, a declarat pentru directorul de dezvoltare al Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean.


Licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a parcului Caragiale și a străzii Emil Petrovici ar urma să fie lansată în primăvară. Lucrările ar putea începe până la finalul anului, în bugetul pe acest an fiind prevăzută suma de 14 milioane de lei pentru aceste investiții.

Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a fost lansat în toamna anului 2017,  fiind un laborator de idei, permanent, în care se dezvoltă și se testează diferitele forme de colaborare între actorii din oraș, cu scopul de a încuraja participarea clujenilor la viața orașului și de a promova discuții privind proiectele de dezvoltare urbană.


Dezbaterea din 20 februarie este parte a proiectului “Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC”,  finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Ultimele Stiri
abonare newsletter