Actualitate

Erik Birinyi, liceanul care scoate în evidență nevoile elevilor. Care sunt realizările tânărului?

Erik Birinyi are 17 ani și este elev la Transylvania College, în Cluj-Napoca. Tânărul este fondatorul International Youth Summit of Transylvania conferință care are un format de debate unic și este primul summit din Europa organizat în totalitate de elevi, pentru elevi.

Din gimnaziu, Erik și-a dat seamă că pur și simplu calitățile sale pot fi mai bine puse în valoare într-un sistem de educație care se focusează pe elev ca un tot unitar, atât extra școlar cât și academic. 

Erik este din Oradea și la doar 15 ani a pornit singur la drum, îndeplinindu-și visul de a studia la o școală din Cluj-Napoca.


„La 15 ani am plecat din Oradea în Cluj am stat singur și stau singur în continuare. A fost o situație destul de interesantă, dar, retrospectiv, gândindu-mă, m-a ajutat extrem de mult. Decizia nu am luat-o singur, a fost complet la îndrumarea părinților. Dar, decizia finală a fost mereu spre bine”, povestește Erik Birinyi. 

De la începutul clasei a IX-a  Erik și-a dezvoltat foarte bine partea creativă, după care a plecat timp de 2 ani la o școală în Australia și la multiple conferințe în America. 


„În Australia în general și în curriculum britanic este simțit accentul pe elev. Până la urmă este cât se poate de clar că educația servește elevul și cam asta ne dorim. Ne dorim ca elevul să crească și să fie un membru mai bun al societății ca după aceea societatea să prospere. Dacă nu îl ajutăm pe elev să se dezvolte pe toate ariile pe care are potențial, situația se complică foarte tare”, mai spune Erik. 

Erik Birinyi, fondatorul „International Youth Summit of Transylvania” și „ThinkUp Academy”


Anul trecut, Erik și echipa de elevi au organizat o conferinţă internaţională pentru elevi, la care au fost invitate nume sonore ale țării.

Erik Birinyi este fondatorul International Youth Summit of Transylvania, conferință care este primul summit din Europa organizat în totalitate de elevi, pentru elevi, care are un format de debate unic. Conferința a fost singurul proiect organizat de minori care a primit Înaltul Patronaj al președintelui Iohannis. La prima ediție au participat elevi din zece școli, din șapte țări, de pe patru continente.


„Anul trecut a avut loc prima ediție, iar acum ne pregătim să organizăm a două ediție. Sunt plănuite 10 astfel de conferințe pe următorii 8 ani. Doresc să și las ceva după mine când plec din școală”, spune tânărul. 

Erik Birinyi este și fondatorul ThinkUp Academy care este prima școală de idei și proiecte de la elevi, pentru elevi, din Europa. 


„Școala funcționează foarte simplu. Tu, dacă ești un elev și lumea în general nu a avut încredere în tine că poți să realizezi un proiect nonprofit, pe care tu ai vrut să îl faci, vii la noi și împreună cu mentorii noștri tu ți-l faci. Face asta pentru că după conferință o grămadă de oameni au venit la noi și ne-au spus că și ei își doresc să facă ceva de genul!, mai explică Erik. 

ThinkUp Academy este un proiect și mai ambițios decât conferința. Vorbim de o academie de idei și de proiecte făcută de elevi, cu mentori elevi, pentru elevi și este prima academie din România de acest gen. E vorba de o asociație oficială, cu formular de înscriere.

„Noi nu funcționăm pe an școlar, ci pe durată de proiect. Ce înseamnă asta? La noi vine un elev, își setează un obiectiv, un proiect, toate trebuie să fie non-profit, iar împreună cu noi, cu un mentor sau mai mulți din școală, și-l realizează. Noi îi dăm suport moral și o bază, pentru că noi avem diverse proiecte făcute și implementate în școală, așa că știm cum se fac. Iar la unele vom încerca să dăm și suport financiar, pe cât posibil”, explică tânărul. 

 

 

 

 

Etichete: elevi
Ultimele Stiri
abonare newsletter