Actualitate

Sociolog: Clujul, pe lista stânjenitoare a măsurilor și declarațiilor de inspirație FASCISTĂ

Cluj-Napoca – „Orașul Comoară” al României – este și locul care ține o comunitate de romi în ghetoul de la Pata Rât.

Sociolog: Clujul, pe lista stânjenitoare a măsurilor și declarațiilor de inspirație FASCISTĂ Sociolog: Clujul, pe lista stânjenitoare a măsurilor și declarațiilor de inspirație FASCISTĂ

Oameni adunați în ghetouri, idei eugenice legate de controlul nașterilor sau grupări de miliții patriotice care împart dreptatea cu pumnii: toate acestea devin o parte din ce în ce mai vizibilă a peisajului și discursului politic al României, la început de 2020, scrie Digi24. Într-un sumar al măsurilor și declarațiilor cu iz fascist întocmit de sociologul Gelu Duminică își face loc, din păcate, și Clujul.

Citând Monitorul de Cluj, Digi24 amintește de romii evacuați forțat de pe strada Coastei, în 2010, de către Primăria municipiului Cluj-Napoca. În 2014, primarul Emil Boc preciza că, în acest caz, nu fusese vorba despre o evacuare forțată și că „Primăria a procedat corect în 2010, având în vedere în continuare îmbunătățirea situației romilor care locuiesc în Pata Rât”.


Tot Cluj-Napoca este și locul unde, de ceva vreme, înfloresc miliţii civile care „vânează cerșetorii prin autobuzele eco” ale Primăriei, potrivit Digi24. Ca să fie tacâmul complet, șeful acestei grupări se laudă, pe contul său de Facebook, cu faptul că e membru de onoare în „Asociația Națională a Poliției” și că e „voluntar al Primăriei Cluj-Napoca”. În acest caz, Boc a lăudat spiritul civic al clujenilor, dar numai în condițiile legii.

„Chestia asta vine la pachet cu un tip de superioritate pe care foarte mulți dintre noi îl avem”, a punctat sociologul Gelu Duminică. În ceea ce privește „milițiile locale” care fac curățenie prin mijloacele de transport în comun ale municipiului Cluj-Napoca, sociologul a precizat că „asta ține de incapacitatea statului”.


„Vorbim de incapacitatea instituțiilor statului de a oferi siguranță omului. Nu trebuie să ai miliții civile. Însă, primarului i-a fost mult mai simplu să zică foarte bine fac oamenii ăia, decât să-și pună mizeria aia de polițiști locali să facă ce ar fi trebuit să facă”, este de părere Gelu Duminică.

Lista deciziilor și declarațiilor extremiste (via Digi24)

– În 2011, la Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheș a devenit celebru după ce a construit un zid „Trump-style”, care ține romii la distanță de restul cetățenilor urbei. Acuzat că a construit zidul respectiv ca să ascundă mizeria din zona populată în majoritate de romi, primarul băimărean a fost amendat de Consiliul de Combatere a Discriminării.


– În 2012, fostul senator PSD Dan Șova a fost acuzat de negarea existenței Holocaustului în România, după ce a declarat că „pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit și asta se datorează lui Antonescu” și că „la Pogromul din Iași au murit 24 de evrei”.

– În 2013, consilierul local PNL Alba, Rareș Buglea, a susținut public sterilizarea „în anumite condiții” a femeilor rome. Ca urmare a acestei declarații, el și-a anunțat, la scurt timp, demisia din funcția de președinte al TNL Alba.


– În 2018, fostul premier Mihai Tudose s-a remarcat și el cu o declarație controversată, atunci când a pomenit despre posibilitatea spânzurării unor secui, în contextul semnării unei rezoluții privind autonomia Ținutului Secuiesc. „Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, declarase Tudose.

– În 2019, la Timișoara, primarul Nicolae Robu, i-a făcut „paraziți” pe mai mulți romi, în timpul unei vizite la locul unui incendiu în care a ars un imobil de locuințe sociale. „Mergeți la muncă, nu stați ca niște paraziți. Vedeți cât sunt de mizerabii?”, le-a spus Nicolae Robu locuitorilor.


– În 2019, un lider local USR din Botoșani s-a remarcat prin intenția sa de a scoate cu forța romii din centrul orașului. „Oricât ne-ar costa, merită scoși romii din Centrul Vechi. Avem soluții. Întâi trebuie curăţenie!”, a declarat vicepreședintele USR Botoșani, Adrian Hobijilă.

– În 2020, primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, a propus ca viitorii părinți să facă copii în urma unei anchete sociale care să țină cont, printre altele, de „situația financiară și de educație”. El a mai apreciat că „cei care nu îndeplinesc criteriile ar trebui să rămână fără copii”. „Târgu Mureş are cel mai mare număr de ţigani din România. Aşa se numesc, să terminăm odată cu ipocrizia!”, a punctat Dorin Florea.

CITEȘTE ȘI: Primăria Cluj-Napoca, acuzată de rasism? Judecătorii obligă instituția să modifice criteriile de acordare a locuinţelor sociale

Ultimele Stiri
abonare newsletter