monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Cum au stins pompierii incendiul din Florești. Echipajul SMURD care a sărit în ajutor, abia predase un pacient la spital FOTO

Acoperișul unui imobil cu trei etaje din Florești a fost cuprins de flăcări. Pompierii au răspuns prompt apelului, iar incendiul a fost stins. Există voci care spun că a durat prea mult până pompierii au ajuns.

Mai multe persoane i-au criticat pe pompierii clujeni în ceea ce privește incendiul care a avut loc miercuri pe strada Fagului din Florești. Oamenii spun că le-a luat prea mult timp pompierilor să ajungă la clădirea în flăcări.

„Am anunțat de un sfert de oră. Tare greu se mișcă pompierii. Update: când au ajuns pompierii deja erau flăcările de pe acoperiș de câțiva metri”, a relatat un bărbat în timp ce flăcările cuprindeau clădirea.


Un alt floreștean a sunat la ora 10:48 la 112.

„Când am sunat eu deja era anunțat incendiul, Nu am idee de ce a durat atât de mult”, a spus bărbatul.


Totuși, alți floreșteni au sărit în apărarea salvatorilor, dat fiind faptul că drumul până la imobil a fost greu accesibil.

Reprezentanții ISU Cluj au anunțat că „pompierii militari au reacționat chiar înainte de a fi alertați prin apelul de urgență, cu intenția de a sări în ajutorul celor care se puteau afla în pericol în acele momente. Astfel, echipajul SMURD, care predase de puțin timp un pacient la spital, a observat fumul dens în momentul care se întorcea la subunitate și a pornit din proprie inițiativă spre zona respectivă, convinși fiind că urmează să fie alertați în cel mai scurt timp. Acest fapt s-a și întâmplat, înainte de a intra pe drumul de acces spre imobil, fiind urmați îndeaproape de prima autospecială alertată din subunitate”.


Și, într-adevăr, și pompierii au confirmat faptul că accesul s-a făcut greu, însă s-a ajuns la incendiu într-un timp relativ scurt.

„Chiar dacă drumul de acces presupune urcarea și coborârea unor pante abrupte, este neasfaltat, și era alunecos în urma căderilor de zăpadă și a temperaturilor scăzute înregistrate în ultimele zile, pompierii au ajuns în cinci minute de la alertare și au început numaidecât evacuarea persoanelor din imobil, au decuplat alimentarea cu energie electrică, astfel încât să poată refula apa peste flăcările care cuprinseseră aproape în întregime acoperișul imobilului, fără riscul de aduce în contact apa cu instalația electrică sub tensiune”, informează ISU.

Apoi, au trecut la stingerea flăcărilor care erau destul de mari, mai ales că era alimentată de lemnul din podul clădirii.


„Având în vedere amploarea flăcărilor și puterea mare de ardere generată de materialul lemnos din șarpanta acoperișului și din plafonul ultimului nivel al locuințelor, pompierii au acționat în forță pentru limitarea și stingerea focarelor incendiului, ținând cont și de măsurile necesare pentru siguranța lor. Forțele de intervenție au fost suplimentate imediat cu două autospeciale de stins incendii și cu două auto-platforme care refulează apă de la înălțimi din municipiul Cluj-Napoca. Pompierii, echipați cu aparate de respirat/echipamente de protecție, au acționat de la început pentru stingerea flăcărilor cu două linii de furtun în podul imobilului, care avea o înălțime de cca 0.5 m, și în locuința în care se manifestau vizibil flăcările. Dispozitivul de stingere a fost suplimentat în scurt timp cu alte cinci linii pentru refularea apei, atât în interior, cât și în exterior, dar și de la înălțime utilizând auto-platformele dislocate la locul incendiului”, relatează reprezentanții ISU.

Și frigul de miercuri le-a dat bătăi de cap salvatorilor.


„Temperaturile scăzute din timpul intervenției, -7 grade C, au solicitat de asemenea forțele implicate în operațiunile de stingere, având în vedere că apa refulată îngheța imediat după ce intra în contact cu solul. Chiar dacă pagubele sunt însemnate, faptul că nu au fost victime și că incendiul nu s-a propagat mai departe de limitele în care a fost găsit este datorat răspusului prompt, al profesionalismului și implicării pompierilor în acțiunile desfășurate, indiferent de condițiile sau vitregiile în care au trebuit să acționeze. Drept pentru care le transmitem aprecierea și respectul nostru”, au concluzionat pompierii clujeni.

Citește și: Incendiu la acoperișul unui imobil din Florești