monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Vehicul off-road și dronă pentru salvamontiștii clujeni pentru căutarea persoanelor rătăcite

Noi dotări ultramoderne au fost achiziționate de Consiliul Județean Cluj pentru Salvamontul clujean.

Vehicul off-road și dronă pentru salvamontiștii clujeni pentru căutarea persoanelor rătăcite

Consiliul Județean Cluj a achiziționat pentru Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo, instituție subordonată forului administrativ județean, două noi echipamente de ultimă generație. În valoare de circa 130.000 de lei, acestea sunt esențiale pentru buna desfășurare a misiunilor salvamontiștilor clujeni și extrem de utile în operațiunile de căutare și salvare.

„Astfel, începând cu chiar primele zile ale anului 2020, salvamontiștii clujeni au în dotare și pot folosi în intervenții un nou vehicul pentru sarcini utilitare side by side Polaris Ranger XP 1000, vehicul ce va fi utilizat pentru misiuni în zone accidentate, atât iarna, cât și vara. Exclusiv off-road, vehiculul deservește zona Beliș Fântânele precum și domeniul schiabil din Mărișel și poate fi folosit și la transportul victimelor”, se arată într-un comunicat remis de forul județean.


Totodată, pentru eficientizarea operațiunilor de căutare a persoanelor dispărute, a fost achiziționată, tot din fondurile Consiliului Județean Cluj, o dronă cu termoviziune DJI Mavic Entreprise Dual. Acest tip de aeronavă fără pilot este utilă pentru căutarea dispăruților, inclusiv pe timp de noapte, grație performantei camere cu termoviziune ce poate detecta de la înălțime persoana căutată și transmite salvatorilor poziția exactă a acesteia.